Nataša Pavlović je u novoj epizodi Praktične žene ugostila Željanu iz Banjaluke, koja je majstorica za slatkiše, a koja je pripremila pitu sa jabukama prelivenu agdom.
Natašina gošća zove se Željana Savić, a na Instagramu već godinu dana vodi profil željaninakuhinjica – na kojem ima pregršt zanimljivih domaćih recepata. Na samom početku voditeljka je sve pripremila na to da sigurno ne znaju sve o piti sa jabukama, a potom istakla da je caka Željanine pite u prelivu – koji se zove i agda ili slatka voda, što bi u našoj kuhinji bio špinovani šećer.
1 pakovanje kora za pitu (oko 500 g)
1 kg izrendanih i izdinstanih jabuka – 5 jabuka serednje veličine
sok iscedite iz jabuka i ostavite ga sa strane
2 kašike prezli
2 kapike mlevenog keksa
2 kašike mlevenih lešnika
2 kesice vanilin šećera
2 kašike šećera
malo cimeta
Za premazivanje kora
100 ml ulja
100 ml kisele vode
Za agdu ili slatku vodu
250 g šećera
sok od ceđenih jabuka + vode da bude 500 ml tečnosti
malo limuna
Izrendajte jabuke i iscedite iz njih sok, pa sok ostavite sa strane za sirpu. Jabuke ubacite u tiganj, dodjte im ostale sastojke i dinstajte.
Sipajte sok od jabuka u šerpu, dolijte vode da ukupno bude 500 ml tečnosti, ubacite šećer i limun, pa ostavite da se kuva.
Uzmite pakovanje kora, a dinstane jabuke podelite na četiri dela.
U zavisnosti od broja kora u pakovanju podelite ih na četiri – ako ih ima npr 12 – za svaku štrudlu odvojite po tri.
Pomešajte ulje i vodu, pa kore premazujte i ređajte jednu preko druge.
Kako da urolate i napravite pitu do kraja, pogledajte u videu na početku teksta.
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Ostavi prvi komentar