Nataša Pavlović je u novoj epizodi Praktične žene ugostila Željanu iz Banjaluke, koja je majstorica za slatkiše, a koja je pripremila pitu sa jabukama prelivenu agdom.

Natašina gošća zove se Željana Savić, a na Instagramu već godinu dana vodi profil željaninakuhinjica – na kojem ima pregršt zanimljivih domaćih recepata. Na samom početku voditeljka je sve pripremila na to da sigurno ne znaju sve o piti sa jabukama, a potom istakla da je caka Željanine pite u prelivu – koji se zove i agda ili slatka voda, što bi u našoj kuhinji bio špinovani šećer.

Potrebni sastojci:

1 pakovanje kora za pitu (oko 500 g)

1 kg izrendanih i izdinstanih jabuka – 5 jabuka serednje veličine

sok iscedite iz jabuka i ostavite ga sa strane

2 kašike prezli

2 kapike mlevenog keksa

2 kašike mlevenih lešnika

2 kesice vanilin šećera

2 kašike šećera

malo cimeta

Za premazivanje kora

100 ml ulja

100 ml kisele vode

Za agdu ili slatku vodu

250 g šećera

sok od ceđenih jabuka + vode da bude 500 ml tečnosti

malo limuna

Foto: nova.rs

Priprema

Izrendajte jabuke i iscedite iz njih sok, pa sok ostavite sa strane za sirpu. Jabuke ubacite u tiganj, dodjte im ostale sastojke i dinstajte.

Sipajte sok od jabuka u šerpu, dolijte vode da ukupno bude 500 ml tečnosti, ubacite šećer i limun, pa ostavite da se kuva.

Uzmite pakovanje kora, a dinstane jabuke podelite na četiri dela.

U zavisnosti od broja kora u pakovanju podelite ih na četiri – ako ih ima npr 12 – za svaku štrudlu odvojite po tri.

Pomešajte ulje i vodu, pa kore premazujte i ređajte jednu preko druge.

Kako da urolate i napravite pitu do kraja, pogledajte u videu na početku teksta.

Foto: nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar