Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da ako Albanci na nastavak dijaloga dolaze da bi pričali o međusobnom priznanju, onda je bolje da ni ne dolaze, jer on o tome neće da razgovara, te da ga interesuje samo Srbija.

Vučić je na pitanje novinara da li kao simbol ujedinjenja vidi spremnost Albanije da ustupi luku Drač tzv. Kosovu i početak funkcionisanja zajedničke energetske mreže Tirane i Prištine, kazao da je „sit svih tih njihovih gluposti“.

Malo je, kaže, umoran od tih njihovih izjava, a posebno kada kažu da oni dolaze da pregovaraju o međusobnom priznanju.

„Nemojte da dolazite onda, ja ne dolazim da pregovaram o međusobnom priznanju i to kažem i njihovim “mamama i tatama“ i ovim nesrećnicima dole koji ne znaju šta da kažu“, rekao je Vučić.

Najavio je da će u narednih deset dana imati niz susreta i razgovora sa najvišim evropskim zvaničnicima, a sledi, dodao je, i početak dijaloga.

„Toliko sam sit da slušam njihove gluposti, a da ne pričam o svemu drugom. Kao što vidite aršini su različiti, ne dvostruki već trostruki i višestruki“, rekao je Vučić.

Oni misle da čeznem za pohvalama, primetio je i dodao: „Oni misle da ja čeznem da u nekim idiotskim medijima budem De Gol, mnogo pametan i kako nisam veliki diktator, što će inače, da pričaju ako ne budem poslušan. A mene interesuje samo moja zemlja“.

„Vojska Srbije mnogostruko snažnija nego ranije“

Aleksandar Vučić je poručio da je Vojska Srbije danas je mnogostruko snažnija nego ranije, ističući da sada počinjemo da se merimo sa snažnijim zemljama, čemu govore u prilog i nove bespilotne letelice.

Vučić je naveo da šest novih bespilotnih letelica, koje su kupljene u Kini, imaju veliki domet i mogu da gađaju ciljeve sa udaljenosti od oko 9.000 kilometara, i da na 250 kilometara snimanju teren, položaje neprijateljskih jedinica i položaje od interesa sa Srbiju.

„To postaje savremeni način ratovanja. Mi nismo imali šansu da se merimo sa ozbiljnijim zemljama, a sada to počinjemo. Uvodimo tehnologije koje nismo imali“, podvukao je Vučić na batajničkom aerodromu.

Istakao je da je važno i to što je dogovoren transfer tehnologija sa kineskim partnerima, što znači da se Pegaz uvodi u sistem Vojske Srbije.

„Vojska Srbije danas je mnogostukro snažnija nego ranije“, naveo je predsednik.

Dodao je da na šest letelica ukupno ima 18 raketa.

„To je za sada, a kupićemo još, jer nisu skupe. Ovo je najbolje oružje“, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara koliko su plaćene letilice iz Kine, Vučić je odgovorio da kada je reč o vojnim nabavkama takvi ugovori se drže u tajnost, ali je dodao da “nisu skupi”.

“Nisu mnogo, i ja sam se iznenadio kada sam čuo konačnu cenu”, rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara da se svi ugovori koji se odnose na saradnju sa Kinom drže u tajnosti, Vučić je odgovorio da to nema veze sa Kinom, te da Srbija kada nabavlja vojnu opremu i od drugih zemalja ugovore i cene drži u tajnosti.

“I kada nabavljamo od neke druge zemlje, što se tiče vojne opreme, drži se u tajnosti, to nema veze sa Kinom”, rekao je Vučić i dodao da Srbija o kupovini devet helikoptera od Erbasa ima klauzulu o tajnosti.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare