Kamioni, bageri i valjci u oblaku prašine – takav je prizor danas u Surčinu, na mestu na kojem će nići Nacionalni stadion, jedan od omiljenih projekata aktuelnog režima, koji se godinama unazad pompezno najavljuje. Radovi su zvanično počeli 1. maja, uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ekipa portala Nova.rs obišla je radove na izgradnji ovog projekta, na kojem se očito radi, bez obzira na vetar koji drastično otežava.

Prvog maja, simbolično na Međunarodni dan rada, zvanično su, u prisustvu brojnih zvanica, započeti radovi na gradnji Nacionalnog stadiona u Surčinu.

Radovi na izgradnji Nacionalnog stadiona u Surčinu Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Nacionalni stadion će, prema poslednjim informacijama, koštati više od 600 miliona evra, a investitor ovog skupog poduhvata je Ministarstvo finansija.

Prema zacrtanim rokova, izgradnja Nacionalnog stadiona trebalo bi da bude završena do kraja 2026. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Ekipa portala Nova.rs uputila se ka Surčinu, kako bismo proverili kako sve napreduje i kako sad izgledaju stvari na terenu. Što smo bliži parceli na kojoj se gradi, oblak prašine je veći, a put nepregledniji, s obzirom na to da duva jak vetar.

Radovi na izgradnji Nacionalnog stadiona u Surčinu Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Prva stvar koja “upada u oči” na samom gradilištu (osim peska) jesu zastave koje se vijore. Tu su zastava Srbije, a odmah do nje i zastava Kine, “čeličnog prijatelja”.

Pored zastave Beograda i one na kojoj je istaknut logo “EXPO 2027”, tu je i zastava kompanije “Power Construction Corporation of China”, koja je izvođač radova.

Radovi na izgradnji Nacionalnog stadiona u Surčinu Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Uprkos vetru i prašini koja već nakon nekoliko sekundi postaje nesnosna jer je nemoguće gledati, a da čestice peska ne završe u očima – na terenu se radi. Postavljena je i “kapija” koja označava da će tu nići EXPO.

Osim ovakvih promotivnih obeležja, na terenu ima kamiona, bagera, valjaka… Radnika na otvorenom nema mnogo, svega njih nekoliko, koji okreću leđa kad ugledaju novinare, ali mašinerija radi.

Radovi na izgradnji Nacionalnog stadiona u Surčinu Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Sa svih strana dolaze kamioni napunjenih peskom i šljunkom. Kopa se, ravna se teren, sve mašine rade.

Radovi na izgradnji Nacionalnog stadiona u Surčinu Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Na terenu su vidljive oznake već dobro poznatih kompanija – “Mostogradnja ING”, ćerka firma “Milenijum tima”, bez koje ne može da prođe realizaciji niti jednog velikog državnog projekta, a tu je i “Bard – kop”, beogradsko preduzće koje se bavi uzgradnjom puteva i auto-puteva.

Tu su i firme nepoznate široj javnosti, “Auto – kop” i “MP gradnja”, kao i mašine bez istaknut obeležja firmi.

Radovi na izgradnji Nacionalnog stadiona u Surčinu Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Tu su i beli kontejneri, gde je smeštena uprava gradilišta, prenosni toaleti i gradilište deluje poprilično “živo”.

Kamen temeljac postavljen nakon decenije obećanja

Izgradnja Nacionalnog stadiona počela je konačno pre oko dve nedelje – skoro čitavu deceniju nakon prvog obećanja 2015. godine. U godinama koje su usledile najave su samo postajale pompeznije.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministri, kao i selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

Milorad Dokik, Dragan Stojković Piksi i Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

U ovom duštvu, pred televizijskim kamerama, Vučić je obećao da će se 2028. godine na ovom stadionu igrati finale Lige Evrope.

Cena porasla sa 150 na 600 miliona

Cena njegove izgradnje rasla je kako su prolazile godine. Prilikom prve najave, 2015, procenjena vrednost radova iznosila je 150 miliona evra, a samo tri godine kasnije cena je skočila na 250 miliona. Budžetom za ovu godinu predviđeno je više od 600 miliona evra – za stadion, prateću infrastrukturu i prateće sadržaje.

Pored toga, krajem prošle godine je za projekat izgradnje Nacionalnog stadiona preusmereno više od 13 miliona evra iz budžetske rezerve.

Foto: FSS

Inače, na projekat Expo 2027 koji uključuje i izgradnju Nacionalnog stadiona, prema objavljenim informacijama, biće potrošeno oko dve milijarde evra. Za sve projekte koji će biti realizovani do 2027,  i to ne samo u Beogradu (projekat „Skok u budućnost“), država će izdvojiti oko 18 milijardi evra.

BONUS VIDEO Vlast ubrzano gradi u Surčinu na mestu budućeg Expa, opozicija traži odgovore i račune

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare