FoNet/TV FoNet
Foto: FoNet/TV FoNet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, razgovarao pre svega o ekonomskoj saradnji, ali i da ga je upoznao sa činjenicama u vezi sa razgovorima po pitanju Kosova i Metohije.

Vučić je poručio i da će Srbija imati snage da pomogne RS bude li imala bilo kakvih problema sa likvidnošću. Kako je rekao, RS nije tražila to od nas, ali da je to rekao znajući šta može doći na jesen u vezi epidemije korona virusom.

„Danas imate veći broj zaraženih, ali slabije simptome, ali kako će izgledti situacija u oktobru i novembru je drugo i mnogo teže pitanje“, ukazao je Vučić.

„Srbija šalje pomoć u Drvar“

Aleksandar Vučić je izjavio da Srbija šalje u Drvar pomoć, za koju su građani zamolili i koju im je država Srbija obećala. On je posle razgovora sa Dodikom podsetio da su oni više puta zajedno boravili u Drvaru, odnosno u sve četiri opštine tog kraja – Petrovcu, Drvaru, Glamoču i Grahovu, koje inače pripadaju Federaciji BiH.

„Šaljemo kombi vozilo za koje su nas zamolili. Tu su i respiratori koje mogu tamo da prikopčaju, skafanderi i oprema, koju su nam tražili“, rekao je Vučić.

„Zadovoljan sam što smo imali sveobuhvatne konsulatcije i važne razgovore. Imamo odličnu saradnju u kontinuitetu i razgovarali smo o svim našim odnosima, bilateralnoj, pre svega, ekonomskoj saradnji“, rekao je Vučić novinarima nakon sastanka.

Vučić je dodao da je sekcija puta Kuzmin – Sremska Rača dobijene prve građevinske dozvole, te da radovi sada ubrzano kreću.

Bilo je reč i o završetku izgradnje puta Čačak – Požega, posle cega se taj put „nastavlja“ u tri smera, ka Boljarima, Užicu i ka RS i BiH, čime će se Hercegovina i RS drastično približiti Srbiji.

„Naši odnosi su na visokom i veoma odgovornom i ozbiljnom nivou postavljeni. Uvek podržavamo jedni druge, uvek otvoreno razgovaramo o svim pitanjama, ali se podrška podrazumeva i čuvamo leđa jedni drugima“, rekao je Vučić.

Podsetio je da je Srbija uvek pomagala RS, čega se, kaže, ne stidi, jer, kako je rekao, iako je možda moglo i više, svakako je najviše u savremenoj istoriji Srbije i RS.

„Nadam se da ćemo sa ekonomskim jačanjem moći još više da pomognemo svom narodu“, rekao je Vučić.

„Trgovinska razmena sa BiH skoro dve milijarde“

On je čestitao predsednici i Vladi RS, kao i Dodiku, što uspevaju da održe makroekonomsku stabilnost, u posebnim uslovima, imajući u vidu da nemaju toliko stranih direktnih investicija kao i Srbija.

„Ne znam, kako uspevaju, ali je to veoma važno za nas. Bude li bilo kakvih problema sa likvidnošću verujem da će Srbija imati snage da pomogne RS“, poručio je on.

Naveo je da RS nije tražila to od nas, ali da je to rekao znajući šta može doći na jesen u vezi epidemije korona virusom.

Istakao je da je Srbiji BiH je jedan od najznačajnijih partnera, da trgovinska ramena iznosi gotovo dve milijarde, te da postoji želja da se saradnja dalje unapredi i uspostavi potpuna komunikaciona mreža.

Vučić je istakao da su ga gosti obavestili o situaciji U RS i BiH i da je dogovoreno da se po okončanju izbora i ciklusa svih razgovora koje će imati po pitanju budućnosti KiM, nastave konsultacije.

„Veoma sam zadovoljan saradnjom koju imamo sa RS, pragmatičnom saradnjom sa BIH i verujem da možemo da napravimo da ona bude na još višem i boljem nivou“, zaključio je on.

Zajedničko preduzeće za hidroelektrane

Vučić i Dodik rekli su danas da je inicijativa koja je potpisana u sredu u vezi sa srednjim tokom Drine pogrešno protumačena, kao prodaja Elektroprivrede RS Srbiji, a Dodik je precizirao da je reč o formiranju zajedničkog preduzeća za hidroelektrane.

Vučić je rekao da je Srbija zainteresovanija za kupovinu drugih elektrodistribucija u regionu, nego za Elektrodistribuciju Republike Srpske i dodao da Beograd nikada neće uraditi bilo šta što ne bi bilo u interesu Srpske.

„Ne bih da otkrivam naše planove. Širićemo se u regionu, to nekada možete da zaustavljate političkim odlukama, ali naš novac i naša ekonomska snaga će pobediti“, rekao je Vučić.

Dodik je rekao da u svakom društvu postoje „politički skakavci“, koji iz neke informacije pokusavaju da izvuku velike strategije.

On je rekao da nema prirodnije saradnje od saradnje Srbije i RS, pa po tom osnovu i elektroprivreda, te da će se ta saradnja nastaviti.

Rekao je da je juče potpisan ugovor o novom projektu, koji je čekao 40 godina, odnosno da se formira zajedničko preduzeće za hidroelektrane.

„To nije prodaja, to je investiranje“, rekao je Dodik i istakao da će RS i Srbija nastaviti saradnju koja je logična i u interesu RS pre svega.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare