Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće da se "bije sa Nemačkom i SAD", i da je važno da u "tuči slonova" ostanemo nepovređeni

„Sa Putinom sam juče razgovarao dugo telefonom, dan posle toga dolazi Lajčak, a dva dana nakon toga treba da se dogovorimo za Vašington, a i nakon toga biće nekoliko važnih skupova“, rekao jeAleksandar Vučić.

On je dodao da pred nama nije lak period, ali „ćemo se svojski truditi da čuvamo naše nacionalne interese“.

Kako je kazao, priznavanje Kosova neće biti tema u Vašingtonu, niti ćemo dozvoliti da bude. Kaže da očekuje odličan razgovor sa Lajčakom, kao i posetu Moskvi.

„Videćemo da li će Albanci da poštuju ono što je Grenel rekao, jer Tači to do sada nije hteo da prihvati. četiri godine sam o tome govorio, a sada je odjednom prihvatio. Videćemo“, rekao je Vučić.

Dodao je da ne želi nikog da vređa, i istakao da je Grenel fokusiran na ekonomiju.

„Kako god da se završi, važno je da u tuči slonova ostanemo nepovređeni. Nećemo da se bijemo sa Nemačkom i Amerikom“, istakao je Vučić i dodao da je „veliki je sukob između Amerike i Nemačke“.

„Mi ćemo da razgovaramo, od toga nismo bežali“.

Dodao je da je problem to što u budućnosti ne vidi suštinsko rešenje kosovskog problema koje bi bilo jednako prihvatljivo ili jednako neprihvaljivo za obe strane.

Svejedno, ističe, boriće se za svoju zemlju svim srcem i svom snagom.

On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara u Čačku da li bi najavljena mogućnost da Priština odustane od zahteva za priznavanjem u međunarodnim organizacijama mogla da znači da nema rešenja bez kompromisa.

„Ovde se vodi velika igra između velikih igrača u međunarodnoj zajednici za koje smo i mi i Ambanci suviše mali. Sa druge strane, Albanci vode svoje unutrašnje igre“, primetio je Vučić i dodao da je srećan što Srbija ne vodi takve igre, već se ponaša ozbiljno i odgovorno, ima jedinstven stav i nije nam problem da razgovaramo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare