Tribina Foto:Nova.rs

Glas građana na predstojećim izborima neće imati nikakvu vrednost, jer su rezultati unapred poznati, a bojkot takvih izbora je znak otpora i bunta zbog situacije u kojoj živimo, poručili su večeras učesnici tribine "Stop diktaturi - bojkot ko kuća" koja je održana u Novom Sadu.

Profesorka Univerziteta u Beogradu Biljana Stojković smtara da je bojkot pokrenuo nešto novo u međunarodnoj zajednici i otvorio temu poštovanja ljudskih prava u Srbiji, čime je ta kampanja ispunila svoj prvi zadatak.

„Na izborima ne treba učestvovati i to je znak otpora i bunta prema situaciji u kojoj živimo“, rekla je ona.

„Neučestvovanje u lažnim izborima može da dovede do bržih promena u Srbiji u budućnosti, a posle 21. juna stvari će  početi da se dešavaju značajno brže“, srekla je ona, dodajući da će tada postati jasno kako izgleda društvo u Srbiji.

Tribina Foto:Nova.rs

 

Njen kolega profesor sa Beogradskog univerziteta Oliver Tošković je rekao da je bojkot nužan jer nema drugog načina, a politikolog sa FPN Boban Stojanović kaže da će oni koji izađu na izbore svesno omogućiti nagrađivanje pobednika.

Profesorka sa Novosadskog univerziteta Bojana Bodroža izjavila je da zbog nepostojanja bilo kakvih pravila strahuje da se sve može završiti nasiljem, a sličan scenario predviđa i profesor Mikloš Biro, navodeći da na naplatu dolazi nekompetentnost ljudi na upljavljačkim funkcijama.

„Mi imamo sve više onih koji su gladni i onih koji voze ferari… Setite se baklji tokom lupanja šerpi pa će vam biti jasno kud sve ovo vodi“, rekao je Biro.

Na pitanje šta će opozicija da radi posle 21. juna, Biljane Stojković smatra da nam je potrebna jedna široka koalicija, grupisanje građana, građanskih pokreta i stranaka opozicije koje su u bojkotu koja ne bi u narednih godinu dana ni reč rekla o sopstvenoj ideologiji,  samo bi se borili za jedan jedini cilj a to je oslobađanje građana koji će moći da izađu na slobodne izbore.

„Jako je bitno da se  svako odrekne sopstvene političke ambicije, da zanemare sopstvene politike, da toga nema uopšte više  već da centralna ideja bude samo građanin“, rekla je Stojković.

Profesor Milkoš Biro rekao je da vlada u senci koja bi postojala mora da ima jaku opoziciju jer ko bi se usudio da bude član te vlade a da ga “ ne oplete Pink“.

Profesorka Bojana Bodroža istakla je da nam je potrebna vrlo široka ujedinjena opozicija.

„Ali postoji razjedinjenost na svim nivoima i od toga smo miljama daleko. Sintagma – da ovi odu a da drugi dođu – to je  Vučićevca propagandna mašinerija  i to njima ide najviše u korist“, rekla je Bodroža.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare