Foto: Vesna Lalić

Savez za Srbiju saopštio je danas da najoštrije protestuje zbog hapšenja i zadržavanja novinarke portala Nova S Ane Lalić i zatražio njeno "momentalno puštanje".

U saopštenju SzS se navodi da „noćno hapšenje i zadržavanje novinarke pokazuje pravu nameru režima Aleksandra Vučića da se umesto sa ozbiljnim suočavanjem s epidemijom koronavirusa obračuna sa preostalim slobodnim novinarima“.

„Sada je vidljivo da je tome trebalo da posluži i ‘centralizovano’ obaveštavanje, nakon čijeg uvođenja nemamo uopšte sliku šta se u Srbiji dešava sa epidemijom korona virusa“, navodi se u saopštenju.

SzS je „od Aleksandra Vučića zatražio hitno puštanje novinarke iz pritvora i hitno obustavljane progona novinara i zastrašivanja građana“.

„Ključni kreator uznemiravajućih vesti i panike jesu upravo Aleksandar Vučić i njegovi saradnici. Upravo je on govorio o tome da nam neće biti dovoljna mesta na grobljima, o stotinama hiljada mrtvih, 24-časovnom karantinu i zatvaranju prehrambenih prodavnica“, navodi SzS.

U saopštenju se navodi i da je tim predsednika Srbije i Srpske napredne stranke „plasirao SMS poruku jednom delu građana o italijanskom i španskom scenariju“.

„Niko od njih nije uhapšen već novinarka koja je sa srpskom javnošću podelila svoja saznanja o stanju u jednoj zdravstvenoj ustanovi“, piše u saopštenju SzS.

Da podsetimo sinoć je novinarki protala Nova.rs Ani Lalić određeno zadržavanje od 48 sati u PU u Novom Sadu zbog sumnje da bi mogla da ponovi krivično delo, objavljivanja tekstova koji izazivaju paniku i nerede.