Donald Tramp Foto:EPA-EFE/Yuri Gripas

Štampa na nemačkom jeziku ocenjuje danas da američki predsednik Donald Tramp želi da pomirenjem Beograda i Prištine ubere poene na predstojećim predsedničkim izborima, i pita se da li će Srbija priznati Kosovo i da li će doći do razmene teritorija.

Švajcarski Noje cirher cajtung piše da je već duže vreme očigledno da vlada Donalda Trampa želi po svaku cenu da napravi vidljive korake u komplikovanom odnosu Beograda i Prištine i da se nada da će uz taj spoljnopolitički uspeh, dobiti vetar u leđa za predstojeću izbornu kampanju.

List pominje i da je tajming inicijative Trampovog specijalnog izaslanika Ričarda Grenela o sastanku 27. juna u Beloj kući zanimljiv, s obzirom na to da se ovog vikenda u Srbiji održavaju parlamentarni izbori.

Švajcarski dnevnik ocenjuje da Grenelova najava pokazuje i to koliko su EU i SAD daleko od zajedničkog delovanja na Balkanu – iako su decenijama u regionu sledile iste ciljeve, i ističe da je to što je Grenel nekoliko sati pre posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini najavio pregovore u SAD, snažan udarac u cevanicu EU.

„Kosovski predsednik Hašim Tači i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić su se, kada je reč o dijalogu, izjasnili za to da bi Amerikanci trebalo da preuzmu vodeću ulogu. Pad uticaja na Balkanu EU može da pripiše samoj sebi: sa gubitkom perspektive pristupanja Uniji za zemlje Zapadnog Balkana, Brisel je izgubio svoje najvažnije političko sredstvo. To se naročito uočava na Kosovu, čijim građanima je još uvek potrebna viza za putovanje u zemlje Šengena“, piše list.

Nemački Zidojče cajtung ukazuje da su se Tramp i Grenel odlučili na „korak bez EU, u nadi da će postići spoljnopolitički uspeh za izbornu kampanju za predsednika SAD“ i dodaje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić isključuje mogućnost priznanja Kosova, ali i da, kako se navodi, propagira razmenu teritorija „prema etničkim kriterijumima“.

„Ali mnogi Kosovari su protiv toga. To odbacuju i Evropska unija i nemačka kancelarka Angela Merkel – zato što strahuju od drugih nasilnih zahteva za promenu granica“, piše list iz Minhena.

Frankfurter algemajne cajtung je kao „velike novosti“ označio objavu Ričarda Grenela na Tviteru kojom je on najavio sastanak u Beloj kući.

„Zagonetka je o čemu Tramp želi da diskutuje u Beloj kući. A i na Kosovu i u Srbiji takođe se samo nagađa šta bi moglo da se krije iza najnovije inicijative američkog predsednika i njegovih posilnih“, piše list.

List dodaje i da ostaje nerešeno suštinsko pitanje , a to je što Priština uporno pokušava da bude priznata od strane Beograda i tako postane članica UN, što Srbija nikako ne želi da dozvoli.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar