skadarsko jezero
Foto: Peter Schickert / imageBROKER / Profimedia

Prva asocijacija na Crnu Goru među domaćim turistima svakako je more, ali jedna destinacija u ovoj komšijskoj zemlji je takođe idealna za leto mada se o njoj nedovoljno govori. To je zaista šteta jer je prosto magična i svakog ko je poseti ostavi bez reči.

Skadarsko jezero  je jedno od najznačajnijih prirodnih bogatstava ove zemlje i vredi ga posetiti makar jednom u životu, a dobra je i ideja za malo drugačije letovanje u Crnoj Gori 2024.

skadarsko jezero
Foto: Marko Beric / Panthermedia / Profimedia

Prirodne lepote Skadarskog jezera

Pre svega, tu ćete videti razne zanimljive živuljke u njihovom prirodnom staništu. Skadarsko jezero je dom za preko 280 vrsta ptica, što ga čini jednim od najznačajnijih ornitoloških rezervata u Evropi. Ptice poput pelikana, čaplji, orlova i mnogih drugih mogu se videti u ovom ekosistemu, a osim toga, u jezeru su endemske riblje vrste.

skadarsko jezero
Foto: Marica van der Meer / Universal images group / Profimedia

Ovo jezero je ogromno i prostire se na preko 370 kvadratnih kilometara, a okruženo je spektakularnim pejzažima. Sa svojim mirnim vodama, zelenim ostrvima i planinskim vrhovima u pozadini, pruža prelepe prizore i idealne kadrove za fotografisanje.

skadarsko jezero
Foto: Peter Schickert / imageBROKER / Profimedia

Takođe postoje i manji vodopadi duž obale jezera, što dodatno ulepšava ugođaj. A na nekim delovima obale nalaze se močvare i delte reka, što je posebno interesantno za posmatranje ptica. Oko jezera postoje staze za šetnju i biciklizam, pa i tako možete da istražite obalu i okolne predele. U blizini su i vidikovci sa kojih se pruža panoramski pogled na jezero i okolne planine.

Poseban doživljaj Skadarskog jezera imaćete naravno sa vode.

Tamo možete da se provozate čamcem, kajakom ili kanuom, ali i da se okušate u ribolovu.

skadarsko jezero
Foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Oko jezera se nalazi više sela i manastira koji predstavljaju bogato kulturno-istorijsko nasleđe Crne Gore.

Pročitajte još:

U suštini, poseta Skadarskom jezeru pruža nezaboravno iskustvo u prirodnom okruženju koje odiše mirnom atmosferom, gde ćete se opustiti uživajući u tišini i lepoti prirode, daleko od gradske buke.

Plaže na Skadarskom jezeru

Skadarsko jezero možda nije poznato po klasičnim plažama kao što su one na primorju, ali postoje određene lokacije duž obale jezera gde možete da pronađete sjajno mesta za kupanje i rekreaciju.

skadarsko jezero
Foto: Martin Siepmann / imageBROKER / Profimedia

Plaža Murići se nalazi u istoimenom selu i oduševljava sitnim peskom i toplom vodom, ali i pogledom na ostrvo Beška. Tu možete da se kupate i sunčate, da jedrite, posmatrate ptice ili jednostavno uživate u ribljim specijalitetima.

skadarsko jezero
Foto: Peter Schickert / imageBROKER / Profimedia

Plaža Pješačac se nalazi ispod sela Godinje. Do nje je moguće doći jedino brodom, kroz tunel od trske i tepih od lokvanja. Tamo će vas sačekati pravi raj – autentični restoran, plaža i pogled na ostrvo Grmožur. Tu je sve u harmoniji sa prirodom i ova plaža i dalje odoleva masovnom turizmu.

Smeštaj na Skadarskom jezeru

Ako rešite da leto 2024. provedete na Skadarskom jezeru, smeštaj možete naći u hotelima, apartmanima, kampovima..

U okolini Skadarskog jezera postoji nekoliko hotela, a recimo pet noćenja sa doručkom u hotelu sa tri zvezdice za dvoje košta do 40.000 dinara.

skadarsko jezero
Foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Kad je u pitanju iznajmljivanje vikendica, jedan primer je kuća od oko 80 kvadrata za šest osoba koja košta 80 evra po noći.

U ponudi su i etno sela sa bungalovima za četiri osobe gde noćenje košta oko 40 evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare