Foto: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Glasanje na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, koje je zakazano za 26. april, moralo bi da bude odloženo. Stručnjaci za ustavno pravo navode za portal Nova.rs da održavanje izbora tokom vanrednog stanja nije strogo zabranjeno, ali da uzimajući u obzir razlog zbog kojeg je uvedeno – epidemiju koronavirusa i mere koje su donete, svaka druga odluka osim njihovog odlaganja bila bi nerazumna.

Pre desetak dana u Srbiji raspisani su parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori za 26. april, a već na samom početku kampanje, zbog širenja koronavirusa, gotovo sve političke stranke zaustavile su svoje predizborne aktivnosti. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je zbog epidemije proglasio vanredno stanje, a donet je i niz mera, kojim se kretanje građana ograničava, kao i njihovo okupljanje u zatvorenim prostorima.

Vučić će sutra održati sastanak sa predstavnicima stranaka i koalicija koje su predale izborne liste ili najavile učešće na izborima, a jedna od tema biće i odlaganje izbora.

Marijana Pajvančić, profesor ustavnog prava, kaže za Nova.rs da je uvođenje vanrednog stanja jedini način na koji se dan za glasanje može odložiti.

„U uslovima vanrednog stanja se glasanje može, ali i ne mora odložiti. Imajući u vidu razlog zbog kojih je uvedeno, mere koje su donete, svaki čovek koji ima zdrav razum bi izlazak na birališta odložio“, navodi Pajvančić.

Ona dodaje da se u slučaju odlaganja glasanja u uslovima vanrednog stanja produžava manadat Skupštine, a kada se steknu uslovi, odnosno kada se epidemija okonča, izbori se ponovo ne raspisuju, nego se samo određuje dan izlaska na birališta.

„Odluku o vanrednom stanju doneli su predsednici države i Skupštine i premijerka, a odlaganje glasanja bi bila zapravo mera koju bi, poput ostalih tokom epidemije, trebalo da donese Vlada“, kaže Pajvančić.

Da ne bi bilo smisleno u ovakvim uslovima održati izbore, smatra i Darko Simović, profesor ustavnog prava.

„Ne bi bilo smisleno baš zbog razloga zbog kojih je uvedeno vanredno stanje, odnosno epidemije koronavirusa. Inače, veliki broj ljudskih prava može biti suspendovan u ovakvim okolnostima, a jedno od njih je i biračko pravo“, navodi Simović za Nova.rs.

Bivši sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević ističe da izbori ne mogu biti redovni u vanrednom stanju.

„Vlada je donela mere koje sprečavaju građane da se okupljaju, a učesnici na izborima ne mogu da sprovode svoju kampanju. Nisam siguran da je negde u pravnim aktima precizirano da li izbori mogu da se održavaju u ovakvim uslovima, ali je logično da ne. O tome na kraju odlučuje onaj ko upravlja vanrednim stanjem u zemlji“, kaže Ivošević za naš portal.

Od početka epidemije koronavirusa Vlada Srbije donela je niz mera, a one su dodatno pooštrene nakon proglašenja vanrednog stanja. Prvo je u zatvorenim prostorima zabranjeno okupljanje više od 100 ljudi, potom je ta granica spuštena na 50, a kako je premijerka Ana Brnabić danas najavila, i ta mera biće dodatno pooštrena. Zatražila je i od poslodavaca da se organizuje rad u manjim grupama, kao i da svi oni, koji su u mogućnosti, rade od kuće.

Brnabić je apelovala i na starije od 65 godina da ne izlaze iz svojih stanova, odnosno dvorišta, i najavila da će biti razmotrena mera koja predviđa kaznu od 150.000 dinara ukoliko stariji sugrađani izađu iz svojih domova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram