Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Poslanik Etem Arifi, koji je zbog krivičnog dela osuđen na više od godinu dana zatvora, bio je jedan od 61 poslanika koji je glasao i osigurao dovoljan broj glasova da Hoti bude izabran za premijera Kosova.

Bivša sudija Ustavnog suda Kosova, Điljeta Muškolaj osporava ustavnost izbora Hotijeve vlade, pošto je, prema njenim rečima, ova Vlada dobila glasove poslanika koji uopšte nisu smeli da budu u sali.

Ona je podsetila na član 70 Ustava Kosova koji kaže da se mandat poslanika završava ili postaje nevažeći ako je osuđen konačnom odlukom na jednu ili više godina zatvora.

Muškoljaj je za KTV rekla Arifi iz Stranke za integraciju Aškalije nije trebalo da bude u sali kada je izglasana Hotijeva vlada.

„Nije trebao biti u sali. Ne smatra se članom Skupštine Kosova i 50 odsto plus jedan glas je potreban za donošenje ovakvih odluka o formiranju vlade. To je pitanje o kome možemo da raspravljamo, ali da li će se ovaj glas prebrojati ili šta će se dalje raditi zavisi od političke volje poslanika Skupštine Kosova. Ustav daje vrlo ozbiljan mandat manjinama, a opozicija kao manjina, ako najmanje deset poslanika to smatra ozbiljnim kršenjem Ustava, oni će ga osporiti na Ustavnom sudu „, izjavila je ona.

Prema njenim rečima, ako bi Ustavni sud presudio da je Arifovo glasanje nevažeće, smatraće se da vlada Hoti nikada nije izabrana.

„Smatralo bi se da vlada nije izabrana, kao što je bio slučaj izbora za predsednika Behdžeta Pacolija. Ali ovo pokazuje još jednu ozbiljnu stvar: dok smo zasnovani na presudi Ustavnog suda, dok je predsednik pokušavao da izabere drugog kandidata za premijera odbijanjem da raspusti Skupštinu, trebalo je da bude uveren da će biti izabrani kandidat i vlada. Ako pogledamo takozvane argumente Ustavnog suda koji se odnose na 2/3 Skupštine, to je uverenje u sigurnost predsednika za izbor premijera“, dodala je Muškoljaj.

Ona je sadašnji saziv Skupštine Kosova nazvala najnemoćnijim zakonodavnim telom koje je Kosovo do sada imalo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar