Foto: N1

Kako se Srbija našla na listi država čiji će građani moći slobodno da putuju u zemlje EU komentarisala je Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

Ona je za jutarnji program „Probudi se“ na TV Nova S rekla da je jedan od kriterijuma za ovakvu odluku bio stabilan broj novoobolelih od koronavirusa.

„Evropska komisija je ta koja donosi preporuke, ali je upravljanje granicama u nadležnosti država članica. Tako je Evropska komisija još 11. junadonela preporuka od 15. juna otvore granice Šengen zone, a od 1. jula prema trećim zemljama i eksplicitno su u toj preporuci tada navedene zemlje Zapadnog Balkana. Posle jučerašnjeg sastanka koji je uspeo iz trećeg puta, Savet EU se složio da usvoji te preporuke“, navela je Grubješićeva.

Dodala je da je najbolje pre putovanja na sajtovima zvaničnih organa svake zemlje proveriti da li će vas pustiti u tu zemlju, da li se u nju može ući i pod kojim uslovima.

„U čitavom procesu sve vreme je bilo moguće da putuju oni koji imaju boravišnu dozvolu u EU i članovi njihovih porodica. Preporuke su da se svako raspita i da je svako odgovoran za putovanje, za svoju porodicu“, rekla je ona.

Grubješićeva je poručila da je EU ovakve stvari dozvolila jer ekonomija nije mogla više da čeka.

„Ekonomija i turizam su presudni za otvaranje granica. Ne može sve da stane, stalo je na dva meseca, više je neizdrživo i za najbogatije države. Otvaranje granica bi moglo da popravi spoljnu trgovinu. To je jedini način da se popravi loša statistika, kada se skinu sve prepreke i dozvoli se da trgovina ide svojim putem, da se roba, ljudi, kapital i usluge slobodno kreću“, istakla je Grubješić.

Ona je takođe dodala da postoji diskreciono pravo svh zemalja da neko od ovih prava uskrati.

„Nemačka je najrigoroznija, jer se pojavljuju preporuke da se do kraja avgusta zadrže restriktivne mere. Pogledaćemo ovih dana kako sada stvari stoje posle jučerašnje odluke koja je doneta“, zaključila je Grubješićeva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare