Foto:Nemanja Jovanović

Vladimir Gajić iz Narodne stranke izjavio je za N1 je uvren da je doskorašnji potpredsednik te partije Nikola Jovanović iz ličnih razloga podneo ostavku na sve funkcije u stranci. Narodna stranka zalaže se za jedinstvo opozicije i formiranje širokog fronta koji bi se suprostavio režimu Aleksandra Vučića, a to kako će se zvati odbornička grupa u Skupštini grada, koja inače bojkotuje zasedanja, u ovom trenutku nije bitna tema, poručio je Gajić.

Gajić je za TV N1 rekao da razlozi za ostavku koje je Nikola Jovanović izneo u javnosti – da želi da očuva jedinstvo opozicije u glavnom gradu – nisu u suprotnosti sa, kako je rekao, izričitim i čvrstim stavom Narodne stranke o formiranju širokog opozicinog pokreta otpora koji će na adekvatan način moći da se suprostavi režimu Aleksandra Vučića, te da je stoga uveren da se Jovanović na taj korak odlučio iz ličnih razloga.

Podsetio je i da odbornička grupa Saveza za Srbiju u Skupštini grada, čiji je Jovanović predsednik, nije proistekla iz učešća SZS na lokalnim izborima, već da je grupa odbornika koja je podržavala Dragana Đilasa za gradonačelnika, ponela ime saveza koji je nastao kasnije.

„Pitanje samog naziva odborničke grupe je irelevatno. Opozicija bojkotuje parlamente – i republički, i lokalne – i ta se odluka neće promeniti, ostaće verni odluci do isteka mandata. Tako da se nama čini da su neke druge teme na nacionalnom nivou i međunarodnom nivou danas mnogo važnije od teme pod kojom formom će raditi odbornička grupa opozicije u Skupštini grada“, istakao je.

Upitan o odluci Narodne stranke da se izdvoji iz odborničke grupe SZS u gradskom parlamentu, Gajić je rekao da to uopšte nije bila tema Predsedništva stranke i da će se početkom redovnog zasedanja Skupštine grada na jesen, doneti odluka o daljem nastupu, ali da će u svakom slučaju odbornici nastaviti da deluju vaninstitucionalno.

Gajić je dodao i da je SZS uspešno odigrao svoju istorijsku ulogu bojkotom izbora koji je uspeo i da je sada neophodno da stranke koje ga čine pojedinačno ojačaju kako bi za neke buduće izbore mogle da ispune osnovne uslove za otpor Vučićevom režimu.

„Predsednik Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je da su imali kontrolu na 25 odsto biračkih mesta, druge stranke verujem da nisu imale ni pet odsto. Ne možete biti u stanju da izađete na izbore, ako niste u stanju da ih 100 odsto kontrolišete“, naveo je.

Podvukao je i da su odnosi među strankama SZS dobri u onoj meri u kojoj je neophodno za stvari koje su glavne.

„Logično je očekivati da idemo ka zaključku da je naš protivnik režim Aleksandra Vučića koji mi smatramo apsolutno diktatorskim. Na poslednjem mestu je da mi sami između sebe vodimo neku borbu. Nismo u prilici da budemo jedni drugimo konkurencija“, kazao je Gajić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare