Dušan Bajatović Foto: Zoran Lončarević

Za Dušana Bajatovića kao socijalistu i prvog čoveka vojvođanske SPS socijalna pravda je naravno imperativ, ali i gomilanje funkcija pa i onih sportskih.

Svojim partijskim drugovima je u Pančevu početkom 2022. godine objašnjavao kako je to na dekadentnom zapadu izgleda:

– Čak to sada imate i na Zapadu, ravnomernija raspodela bogatstva. To znači ovako, mi imamo 100 dinara. Backo je do sada imamo 1 dinar a ja 99, sad kad napravimo ravnomerniju raspodelu on će imamo 1,5 dinara a ja 98,5, to je ta ravnomernija raspodela – pokušao je da se verovatno našali Bajatović. Nakon nekih desetak minuta Bajatović je lamentirao nad činjenicom da dosta mladih i obrazovanih ide baš u takve zemlje ali da je dobro što se i vraćaju jer je tamo mnogo skupo.

Cela ta virtuozna predstavva bila je replika govora kakvi su on i drugovi devedesetih uveravali narod da ga vode u lepšu i svetliju budućnost. Narod se nadao da neće biti ni ovako lepa ni ovako svetla kakvu danas živimo. Bajatović se nadao da će biti baš ovakva kakvu on danas živi.

– Njegova moć se krije naravno u tome što zna da u ovoj zemlji važi ono pravilo da para vrti gde burgija neće – smatra novinar Nedim Sejdinović.

Novinar Miša Brkić pak smatra da je Bajatović čvrsto utemljen u političkom sistemu.

– Ne zbog političke snage koju on nosi već snage koja ga gura, koja stoji iza njega i gura ga na tu političku scenu – kaže Brkić.

Bajatović se takođe u Pančevu šalio i sa svojim privrednim dostignućima.

– Ja sam otišao u ove privrednike i još uvek sam na slobodi, to je dobro, to znači da nisam tako loše radio – ponovo je pokušao da se našali Bajatović.

Kakva je politička računica u pitanju, samo se naslućuje, tek Bajatović se okitio i funkcijama u sportu.

Izabran je za predsednika Sportskog društva Vojvodina a potom i u upravni odbor fudbalskog kluba Crvena Zvezda, premda je prema tvrdnji njegovog prijatelja i partijskog druga Branka Ružića navijač Partizana, zatim u upravu fudbalskog kluba Vojvodina da ni na kraju postao generalni direktor istog kluba. Sam je tvrdio da je minus koji knjiži ovaj klub oko devet miliona evra, za dve i po godine od „Srbijagasa“, pomoći prijatelja i prihoda od transfera uloženo je 14 miliona evra. Tako je gubitaško javno preduzeće koje vodi Bajatović a koje svi sufinansiramo postalo sponzor kluba u kome je direktor „Srbijagasa“ istovremeno ovlašćeni zastupnik.

– On je zarobio klub, pretvorio ga je u svog taoca i krajnje bahatim ponašanjem odlučuje o njegovoj sudbini – pobunili su se navijači Vojvodine navodeći kao još jedan primer sukoba interesa činjenicu da kao direktor „Srbijagasa“ odobrava javna sredstva a da kao direktor kluba njima nedomaćinski raspolaže.

Branko Ružić
Branko Ružić

A onda su se tenzije stišale, izabrano je novo rukovodstvo a u klubu su ostali Bajatović i „Srbijagas“, interesi su zadovoljeni. Nisu navijači bili jedini koji su pokušavali da smene Dušana Bajatovića. U jesen 2015. godine Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je njegovu smenu zbog akumulacije funkcija. Tad se već kolekcija njegovih plaćenih nameštenja povećala na pet a mesečna primanja na 16.500 evra, no odbor Agencije se posle usmenog saslušanja aktera ćutao godinu dana a onda odlučio da ne postoji zakonska prepreka da obavlja svih pet plaćenih funckija.

Srećko Đukić, ekonomista i bivši ambasador Srbije u Belorusiji ističe da ne zna nijednog privrednika koji ima toliko funkcija niti političara koji ima toliko političkih funkcija.

– Sve to kad se sabere ja ne znam kojoj on funckiji može da odgovori sa toliko obaveza. On ima isto 24 sata dan kao i svi mi ostali i ne znam kad sve to stigne da završi – smatra Đukić.

PROČITAJTE JOŠ:

Celu dokumentarnu emisiju „Junaci doba zlog: Rusofil na gas“ pogledajte ovde: