Nikola Jovanović Foto:Nova.rs

Generalni sekretar Vlade bio u vezi sa kriminalcima. Sudeći po policijskoj belešci koju je objavio NIN, „završavao“ im je da vanpolicijski - mimo policije reše problem upada tridesetak maskiranih muškaraca u klub Komitet i demoliranje istog.

Dakle, generalni sekretar Vlade Novak Nedić nastupio je tu kao neka vrsta arbitraže. To što je arbitrirao za vođu klana poznatog po svirepim ubistvima, to je izgleda državi, tužilaštvu, čak i policiji manje važno. Šta sad , čovek ‘teo da reši problem. Našao se tu, zna za Nevolju, Nevolja zna za njega, a trebalo je stvar ljudski rešiti jer se, verovatno, 30 maskiranih tipova okliznulo i upalo u klub slučajno.

Tužilaštvo se nije upoznato sa ovom beleškom, najverovatnije zato što nije želelo da se upozna. Prosto puna im je glava, kako kaže republička tužiteljka Zagorka Dolovac, „sprovode reči u dela“.

Tu, kod njih, postoji mala začkoljica – sprovođenje reči u dela, da prevedem, uglavnom zavisi od toga ko im govori i sa kog broja se traži delanje.

Nakon informacije o generalnom sekretaru koji je mirio Belivuka, za samarićanskog sekretara zainteresovalo bi se i tužilaštvo i policija. Bila bi sprovedena istraga jer je kako advokati navode, počinio dva krivična dela – sprečavanje i ometanje dokazivanja i ometanje pravde.

Kako rukovodioci u MUP nisu dalje reagovali, a znali su za belešku? Zašto nije upoznat nadležni tužilac? Kako to da generalni sekretar Vlade nije dao iskaz zbog sumnje da je počinio ozbiljna krivična dela?

U zemlji u kojoj predsednik države u TV nastupima relativizuje činjenicu da je otkrivenu plantažu marihuane i da je čovek koji je sve organizovao blizak stranci, ometanje pravde deluje kao prelazak ulice van pešačkog. Na žalost, verujem da tako misle u tužilaštvu i policiji. „Gde ću da se mešam u to sad“, pomislili su , po svemu sudeći, policajci višeg ranga.

Bivšoj državnoj sekretarki MUP Dijani Hrkalović sude za trgovinu uticajem. Nakon nekog vremena provedenog u pritvoru, skinuta joj je nanogica, usledili su panagirici posvećenih Vučiću i opužbe na račun bivšef šefa Nebojše Stefanovića.

Predrag Koluvija, vlasnik gazdinstva „Jovanjica“ je u intervjuu za svog branioca koji je inače birao sudije kao poslanik i član Odbora za pravosuđe, takođe dao alibi vlasti da ona nema veze sa slučajem, iako su u obezbeđenje bili uključeni ljudi iz MUP i BIA.

Vlast je sada ušla u fazu kada skoro sve vreme provodi naređujući šta da se od istraga obustavi, uklještena u tesnacu nastavka pregovora sa Prištinom i zahteva da uvede sanckije Rusiji.

Dokle god se kriminalci „poravnavaju“ koristeći veze iz vrha države, dok pravosuđe i policija statiraju u kukuruzu, Srbija sa strane deluje kao Nedođija, tačnije – Nevoljnija.

Inače bi, na vest da je generalni sekretar Vlade bio na vezi sa kriminalcima, išao zarez, a ne tačka iako vlast želi da se to što bezbolnije okonča. U nastavku vesti pisalo bi da je on pozvan na saslušanje povodom policijske beleške.

Komentari

Svi komentari (0)