Podeli
probudi se

O venčanici u okviru izložbe u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu koja je podelila javnost, u Jutarnjem programu Televizije Nova S "Probudi se" pričali su glumac Uroš Đurić i umetnik Vuk Vidor.

Da li je jednoj venčanici mesto u muzeju savremene umetnosti – veliko je pitane poslednjih dana.

Pročitajte još:

“Izložba je van uobičajene procedure, u trenutku kad je situacija u samoj instituciji krajnje nestabilna i i dalje podložna kritikama. Sve to deluje pomalo konfuzno. Šteta je što se sve to odvija vezano za nekoga kao što je Žan Pol Gotje, koji je prešao granice svoje profesije i postao kulturološki fenomen. Kada gledamo širu sliku, svakako da bi moglo da se nađe mesta i za visoku modu u Muzeju savremene umetnosti, ali to je preširoka tema”, napomenuo je slikar Uroš Đurić i dodao da je autor sporne izložbe Muzej umetnosti iz Montreala, koji se opštije bavi umetnosšću, pa ima i, recimo, kustose koji se bave modom.

Vuk Vidor se nadovezao i istakao da su česta mišljenja da je ljudima poput Gotjea ipak mesto u savremenoj umetnosti iako se „samo bave modom“.

“Ti muzeji ne treba da se otvore samo kao zgrade, nego da se otvore i prema publici. Takođe, ova izložba nije izložba venčanica, već izložba koja govori o slobodi i seksualnim manjinama, ravnopravnosti kroz venčanice”, kazao je Vuk Vidor i zaključio da izložba jeste malo nespretno dovedena i da je plan bio da se program u muzeju popuni ma kakav kontekst bio.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar