Podeli
Foto: print screen Probudi se

Vest da je jednogodišnja devojčica iznenadno preminula juče tokom boravka u vrtiću u Zemunu uznemirila je javnost. Uzrok smrti još uvek nije potvrđen, ali prema podacima Centra za kontrolu bolesti, od 100.000 živorođene dece na svetu, od sindroma iznenadne smrti premine 39. O tome šta je to sindrom iznenadne smrti, čime je izazvan i postoji li prevencija, u emisiji "Probudi se" govorio je pedijatar dr Saša Milićević.

Sindrom iznenadne smrti ili smrti u kolevci, kako se zove, jer se najčešće dešava u snu, predstavlja jedno od najtragičnijih stanja u pedijatriji i uopšte medicini uopšte.

“Predstavlja veliki šok ne samo za roditelje, već i za lekare, sestre, za vaspitače u ovom slučaju”, kaže Milićević za televiziju NovaS.

Na žalost, ovaj sindrom nije toliko redak, jer recimo u Americi 2.500 hiljade dece godišnje umre u snu, napominje pedijatar.

Povezane vesti:

Razlikuje se kaže, sindrom iznenadne smrti deteta do godinu dana, i iznenadne smrti deteta starijeg od godinu dana, koji je ređi.

“Kad je reč o deci do godinu dana postoje različiti uzroci, ali u najvećem broju slučajeva, bez obzira na sve mogućnosti koje imamo i na sva ispitivanja, i na laboratorijske analize u velikom procentu ne nađemo razlog smrti”, objašnjava Milićević.

To, je kako kaže, i karakteristika ovog sindroma, da dete koje je bilo potpuno zdravo, iz nekog razloga iznenada umre. To su deca koja su bila potpuno zdrava.

“To mogu da budu poremećaji na nivou centralnog nervnog sistema, poremećaji na nivou disajnog sistema, postoje takozvani hipoventilacioni poremećaji, poremećaji srčanog ritma, ili da se detetu vrati hrana koju ponovo udahne i dođe do gušenja, ali opet u jednom značajnom broju slučajeva mi ne znamo šta je”, objašnjava.

Napominje da položaj bebe na stomaku može da bude jedan od razloga ovog teškog stanja, kao i položaj na strani, zbog čega se najčešće savetuje ležanje na leđima.

“Može da bude i visoka temperatura u okruženju, to su deca koja se najčešće nalaze i između roditelja tokom sna, kolevke ili kreveci koje imaju mekan dušek pa beba utone, pa onda plišane igračke ili jastuci”, objašnjava on.

Statistika pokazuje takođe da su češće u pitanju bebe majki koje puše u toku trudnoće ili uzimaju narkotike, što može da se izbegne.

Kako kaže, ono što se dogodilo juče u Zemunu, teško je moglo da se predupredi.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar