Foto: promo vrticivinvozic.com

Srpski mediji objavili su informaciju da se u Predškolskoj ustanovi "Ivin vozić," u Zemunu, dogodila tragedija, kada je u snu preminula beba stara godinu dana.

Slučaj smrti bebe prijavili su vaspitači javljaju srpski mediji, a pretpostavlja se da je beba preminula u snu.

Iako se još uvek pretpostavlja zbog čega je došlo do smrti bebe, ova tragična vest podsetila je na sindrom iznenadne smrti novorođenčeta. Doktorka Snežana Rsovac sa Univerzitetske dečje klinike Tiršova, pričala je nedavno za naš portal o uzrocima ove strašne pojave, ali i kako ona može da se predupredi.

„Sindrom iznenadne smrti je iznenadna pojava smrti kod deteta koje je prethodno bilo zdravo, bez kliničke slike ili simptoma neke bolesti. Postoje dva entiteta: sindrom iznenadne smrti odojčeta i sindrom iznenadne smrti starijeg deteta“, objašnjava doktorka u tekstu objavljenom na sajtu Klinike Tiršova.

Ona je ispričala i koju decu pogađa ovaj sindrom.

„Sindrom iznenadne smrti odojčeta pogađa decu uzrasta do godinu dana, najčešće u snu. Učestalije se javlja kod dečaka, u zimskom periodu, kod dece koja ne doje, kod dece koja koriste cucle i najčešće u uzrastu od 4. do 6. meseca života.“

Nešto je drugačije sa sindromom iznenadne smrti starijeg deteta.

„Sindrom iznenadne smrti starijeg deteta se javlja kod dece starije od godinu dana, najčešće u snu. Po učestalosti je manje zastupljen nego kod odojčadi. Prema statistici, na 100.000 živorođene dece od iznenadne smrti premine 38,7 ( podaci centra za kontrolu bolesti CDC).“

Doktorka Rsovac je objasnila i koji su mogući uzroci ovog misterioznog sindroma.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare