Fotke Titove vile nekad i sad – sve što treba da znamo o Zlatiboru

Putovanja 18. okt. 202111:13 > 12:3731 komentara
Podeli:
Zlatibor letnja sezona
Zlatibor letnja sezona Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Titova vila ili Vila Aleksandra Pavlovića je jedini objekat u užem centru Zlatibora koji je Zavod za zaštitu spomenika u Kraljevu proglasio za kulturno dobro. To objašnjava fotografiju koja ovih dana kruži mrežama kao ilustracija "urbanističkog pakla" koji se dešava na jednoj od najlepših planina Srbije.

Fotografija prikazuje tzv. Titovu vilu okruženu zgradama i građevinskim radovima, što potpuno odudara od idiličnog ambijenta za koji je zamišljena, okružena zelenilom po kojem je Zlatibor poznat. Ili je bar bio.

Urbanizacija Zlatibora kao da je izmakla kontroli, i to je vidljivo na svakom koraku, na užas ljubitelja prirode. Jedna od najlepših planina Srbije nezadrživo menja svoje lice, toliko da neki procenjuju da danas „više drveća ima u Blokovima nego u centru Zlatibora„.

Tako je nestalo i drveće oko šarmantne vile, za koju je predviđeno da bude centar hotelskog kompleksa „Titova vila Zlatibor“.

Foto: Facebook/Titova Vila Zlatibor

 

Na ovakav kontrast niko ne ostaje ravnodušan, mada ima još onih koji su mislili da je u pitanju fotomontaža. Nažalost, nije – kako stvari stoje, Titova vila se uskoro neće ni videti.

Pročitajte još:

Vilu je tridesetih godina prošlog veka izgradio Aleksandar Pavlović, beogradski advokat rodom iz Gornjeg Milanovca. Prvo, nezvanično ime koje je ponela bilo „Malgre Andree“ („Uprkos Andre“), jer njegova supruga, Francuskinja Andre, nije želela nikakvu vilu na udaljenom i „divljem“ Zlatiboru. Međutim, gospodin Pavlović bio je uporan. Vila je nakon Drugog svetskog rata, u promenjenom društveno-političkom sistemu eksproprisana i od tada neprekidno menja vlasnike. Zanimljivo je da je danas poznata kao Titova vila, iako Josip Broz u njoj po svoj prilici nikada nije boravio, ne računajući jedan kratak ručak u dvorištu vile iz 1974. godine.

***
Bonus video: Najlepša jezera Srbije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar