Trudnica
Trudnica; Foto: VILLAREAL / BSIP / Profimedia

Među najvažnijim pravilima jeste da trudnica ne sme doći na porođaj sa nalakiranim noktima.

Priprema za porođaj podrazumeva fizičku pripremu, ali i pripremu svega što će porodilji biti potrebno dok je u bolnici. Među najvažnijim pravilima jeste da trudnica ne sme doći na porođaj sa nalakiranim noktima.

Zašto je „zabranjeno“ imati nalakirane nokte na porođaju? Da li je u pitanju estetika ili pravila bolnice ili nešto treće?

Pravilo da nokti ne smeju biti nalakirani kada trudnica krene na porođaj vezuje se isključivo za njenu bezbednost i zdravstveno stanje, piše Bebac. Naime, preko noktiju može se videti mnogo toga – kada su u pitanju promene u zdravstvenom stanju ili simptomi nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

Šta se sve može videti na noktima?

Zdravlje i izgled, ali i kvalitet noktiju mogu pokazivati mnogo više nego što mislimo. Meki, krti i lako lomljivi nokti pokazuju da organizmu nedostaje gvožđa i cinka, ali i vitamina B, A i C.

Pročitajte još:

Isto tako i druge promene na noktima mogu pokazati jasno zdravstveni problem – što u nekim slučajevima može biti veoma važno kako bi se na vreme i adekvatno reagovalo.

Promene na noktima koje se mogu primetiti tokom porođaja važne su lekarima kako bi na vreme otkrili moguće komplikacije. Kada su nokti porodilje bezbojni i prirodno ružičasti – sve je u redu, ali ukoliko dođe do promene u boji te postanu beli, a kasnije i modri – to pokazuje nedostatak kiseonika u organizmu, što je veoma opasno tokom porođaja.

Upravo zato je važno da nokti porodilje ne budu namazani kako bi se ovakav problem na vreme otkrio – a nokti će to najbrže i najjasnije pokazati.

***

Bonus video: Porodilišta – (ne)prijatelji mama?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare