Zamrznuta hrana
Zamrznuta hrana; Foto: Dejan Krsmanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Kutije od sladoleda mnogima se čine kao zgodna opcija za pakovanje hrane u zamrzivač. Nažalost, to nije najbolja ideja.

Sabine Hulsman, specijalizirana savetnica za hranu i prehranu iz Potrošačke centrale Bavarske, savetuje da se kutije sladoleda ne koriste za hranu. Isto važi i za kutije od jogurta ili margarina. Zašto?

Iako se može činiti praktičnim i održivim, hrani nije mesto u kutijama u kojima je već bila zamrznuta hrana.

“Kutije sladoleda su jednokratna ambalaža, što znači da su namenjene samo za posebnu hranu i jednokratnu upotrebu. Zato nisu prikladne za dalju upotrebu, na primer za zamrzavanje ili grejanje u mikrotalasnoj”, kaže Hulsman.

Dalje navodi i vrlo konkretne rizike koje nosi nepravilna upotreba ove ambalaže.

“Kod plastične ambalaže hemikalije mogu da pređu iz ambalaže u hranu”, objašnjava Hulsman.

Proizvođači bi morali da poštuju zakonske odredbe o prelazu hemikalija, međutim, to se odnosi samo na izričitu namenu.

Pročitajte još:

“Ako je, na primer, limenka namenjena prodaji voćnih sorbeta bez masti, može se desiti da granične vrednosti za prenos hemikalija koje su ispoštovane ne važe za masnu ili vruću hranu”, navodi.

Takođe treba izbegavati zamrzavanje ili odmrzavanje u mikrotalasnoj peći.

“Čak i kada je u pitanju zamrzavanje hrane poput kolača ili voća, preporučujemo izbegavanje dalje upotrebe iz predostrožnosti, čak i ako je verovatnoća hemijskog prelaza znatno niža nego kod vruće, masne supe”, kaže Hulsman.

***
Bonus video: Šta je to intuitivna ishrana? – gosti Ana Gifing i Tanja Mraović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar