leukemija
Foto: Instagram/milosevicdragomir

Dragomir Milošević je bio dečko od 27 godina koji je imao leukemiju. Poslednjih godinu dana on je uglavnom bio u bolnici na lečenju, bolest mu se vratila, dobio je i kovid i preminuo je. Nije dočekao ishod svoje peticije - Zamena ishrane za sve onkološke pacijente.

U septembru prošle godine fitnes trener Dragomir Milošević je za portal Nova, uprkos tome što je bio konstantno vezan za mašinu dok prima terapiju, želeo da govori o ishrani za sve onkološke pacijente u okviru Kliničkog centra Srbije. Smatrao je da je to važno i na mrežama je delio fotografije svojih obroka.

bolnička grana
Foto: Privatna arhiva

„Ono čime se hrane pacijenti u bolnici je bukvalno tako da svaka namirnica podstiče kancer, a mi treba da jedemo sve suprotno od toga. Ja se trudim da dajem primere onoga što treba da se jede i onoga što mi dobijamo. Hrana uopšte nije prilagođena pacijentima koji se bore protiv raka, niti kalorijski, niti nutritivno.“

Govorio je kako ono što onkološki i hematološki pacijenti dobijaju što se tiče energije nije dovoljno ni za čoveka koji leži nepomično u komi.

„A tu se očekuje da čovek koji je na hemoterapiji izdrži na hrani koja, prema brojnim studijama i mišljenju stručnjaka, uopšte nije nutritivno prilagođena.“

Pročitajte još:

Smatrao je da je to apsurd. Isticao je da mnogo zdravija opcija u namirnicama i jelima koju bi odredili stručnjaci jeste i te kako izvodljiva i ne mora da znači da je skuplja, ali da je potrebna volja da se nešto promeni.

„Oni nama daju preskupe lekove i ja sam neizmerno zahvalan državi na tome, ali zašto nas time lečite, a ubijate nas hranom? U čemu je poenta? Nemojte nam dati nadu da nas lečite lekovima, a ovamo nam dajete salamu.“

Dragomir, koji je završio vazduhoplovnu akademiju i bio takmičar u bodi bildingu, saznao je u februaru prošle godine da boluje od akutne limfoblasne leukemije. U međuvremenu je pokrenuo peticiju „Zamena ishrane za sve onkološke pacijente“. Onda je bolest, nažalost, ugasila njegov mladi život.

BONUS VIDEO: Biljke za jačanje imuniteta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare