foto:Ernie Janes / Alamy / Alamy / Profimedia

Stari Grci su poznavali različito začinsko bilje, ali origano je bio neizostavan ne samo u kuhinji, već i kao lek i deo religijskih obreda bez kojeg jednostavno nisu mogli.

Drevni Grci su negovali origano zbog njegovih brojnih lekovitih svojstava, koristili su ga u verskim obredima i bio je neizostavni kulinarski dodatak hiljadama godina, sve do danas.

Origano donosi sreću

Još u staroj Grčkoj, smatralo se da ova aromatična biljka donosi sreću i dobro zdravlje, ali je takođe simbolizovala i radost.

Ova biljka je poznata kao „blistava radost planine“ i još uvek je podjednako zastupljena u grčkoj kuhinji i životu kao i u antičko doba.

Sama reč origano potiče od dve grčke reči „oros“ – planina i „ganos“ – sjaj radosti. Legenda kaže da je origano stvorila, niko drugi do boginja ljubavi i lepote, Afrodita.

Očigledno, grčka boginja je stvorila i uzgajala drevnu biljku visoko u svom vrtu na vrhu Olimpa, i učinila je simbolom sreće i radosti. Zahvaljujući ovom drevnom predanju, čak su i venci koje su nosili mladenci bili, a ponekad i danas, napravljeni od ove radosne biljke.

foto:Ernie Janes / Alamy / Alamy / Profimedia

Grci sade origano da oteraju zlo

U davna vremena, Grci su sadili origano oko svojih domova u nadi da će oterati zle duhove. Čak se veruje da su stari Grci pre odlaska na počinak stavljali venac od origana na glavu kako bi podstakli proročke snove.

Danas, ljudi u Grčkoj još uvek svesno ili nesvesno slede mnoga drevna verovanja kada je reč o ovoj biljci. Na primer, još uvek sade origano u saksijama i u svojim baštama kako bi odagnali zle duhove i negativnu energiju.

Takođe, neki i dalje veruju da origano ima određena magična svojstva i da ako malo stavite pod jastuk, to će vam obezbediti slatke snove.

Hipokrat je visoko cenio lekovita svojstva origana

Ova drevna biljka koja cveta u avgustu za stare Grke bila jedan od glavnih lekova. Na kraju krajeva, Hipokrat je rekao: „Neka hrana bude vaš lek, a lek neka bude vaša hrana“.

Hipokrat je čak primenjivao ulje origana za lečenje kožnih infekcija od psorijaze do posekotina, a koristio ga je i za lečenje bolova u stomaku.

Čaj od origana uz dodatak malo meda, bio je lek starih Grka za kašalj, prehladu i astmu. Nešto nalik soku od origana, napitak mnogo jači od čaja, korišćen je za lečenje upale krajnika.

Danas se zna da je Hipakrat zapravo bio u pravu, jer su naučnici ustanovili da ulje od origana ima antibiotska i antioksidativna svojstva, prenosi RTS.

Smatra se da je grčki origano jedna od najzdravijih i najboljih sorti origana na celom svetu jer ima visoke koncentracije karvakrola i timola – koji imaju moćna antioksidativna svojstva i svojstva u borbi protiv raka. Ove supstance mogu čak pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Origano i grčka hrana

Naravno, origano danas igra glavnu ulogu u grčkoj kuhinji, baš kao i u antičko doba. Nalazi se u mnogim grčkim jelima, od najosnovnijih tradicionalnih kao što je grčka salata, do vrhunskih specijaliteta od ribe.

Zahvaljujući starim Rimljanima, drevna biljka je izašla iz Grčke i sada je ukusan i zdrav dodatak kuhinjama širom sveta.

***

Bonus video: Slatka keleraba

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram