demencija
Foto: CHRISTIAN LAGEREK / Sciencephoto / Profimedia

Naučnici testiraju sistem veštačke inteligencije za koji se smatra da može da dijagnostikuje demenciju nakon jednog skeniranja mozga.

Takođe može da predvidi da li će stanje ostati stabilno dugi niz godina, da li će se polako pogoršavati ili će mu trebati hitan tretman, piše BBC, a prenosi N1.

Trenutno je potrebno nekoliko skeniranja i testova da bi se dijagnostikovala demencija.

Istraživači kažu da bi ranije dijagnoze sa njihovim sistemom mogle značajno da poboljšaju ishode pacijenata.
Prepoznavanje obrazaca

„Ako intervenišemo ranije i tretmani mogu da započnu ranije i uspore napredovanje bolesti i u isto vreme izbegnu više štete“, kaže profesor Zoe Kurci sa Univerziteta Kembridž i saradnik Nacionalnog centra za veštačku inteligenciju „The Alan Turing Institute“ i dodaje:

„Moguće je da se simptomi javljaju mnogo kasnije u životu ili se možda nikada neće pojaviti.“

Sistem profesora Kurcija upoređuje skeniranje mozga onih koji su zabrinuti da bi mogli da razviju demenciju sa hiljadu pacijenata sa demencijom i njihovim relevantnim medicinskim kartonima.

Algoritam može da identifikuje obrasce u skeniranjima koje čak i stručni neurolozi ne mogu da vide i da uporede sa rezultatima pacijenata u svojoj bazi podataka.

U pretkliničkim testovima, bio je u stanju da dijagnostikuje demenciju godinama pre nego što se simptomi razviju, čak i kada nema očiglednih znakova oštećenja na skeniranju mozga.

Pročitajte još:

Ispitivanje, u bolnici Adenbruk i drugim klinikama širom zemlje, testiraće da li funkcioniše u kliničkom okruženju, zajedno sa konvencionalnim načinima dijagnostikovanja demencije.

U prvoj godini očekuje se učešće oko 500 pacijenata.

Njihovi rezultati će ići kod njihovih lekara, koji mogu, ako je potrebno, da savetuju tok lečenja.

„Ove bolesti su zaista razorne za ljude“, rekao je on.

„Dakle, kada pružam ove informacije pacijentima, sve što mogu da uradim je da budem sigurniji u dijagnozi, kao i da im dam više informacija o mogućoj progresiji bolesti kako bih im pomogao da planiraju svoje živote.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Delta soj

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)