pranje zuba
Pranje zuba; Foto: Viktor Cap / Panthermedia / Profimedia

Poznato je da kafa boji zube, a njena kiselost može da ošteti zubnu gleđ. Međutim stomatolozi kažu da bi zube trebalo prati pre ispijanja kafe i objašnjavaju zbog čega je to bolja opcija.

„Pranje zuba pre nego što popijete kafu uklanja naslage i sprečava nakupljanje mrlja“, rekla je stomatološkinja dr Kristina Majners. Kiselost koja se stvara ispijanjem kafe oslabiće zubnu gleđ koja ih štiti od fizičkih i hemijskih oštećenja.

Dr Majners navodi kako pranjem zuba nakon ispijanja kafe samo utrljavate kiselost u zube što može da prouzrokuje štetu i zube učini osetljivijim.

„Ako vam se to dogodi s vremena na vreme, nemojte da paničite. Ali, ako to radite često, istrošićete svoju zubnu gleđ“,dodala je stomatološkinja dr Siama Muhamed.

Pročitajte još:

Ako jednostavno ne možete da zamislite da ne operete zube nakon prve kafe, stomatolozi savetuju da pričekate bar 30 minuta pre nego što to učinite.

„Vaša pljuvačka će neutralisati kiselost u ustima, a nakon pola sata usna šupljina se vraća u prvobitno stanje i kiselost je kakva bi i trebalo da bude, pa je pranje zuba četkicom u tom trenutku sasvim dobra odluka“, objasnila je dr Sonja Krasilnikov, stomatološkinja iz Njujorka.

Alternativno, možete da žvaćete žvakaću gumu bez šećera kako bi se stimulisala proizvodnja pljuvačke, prirodnog zaštitnog faktora vaše usne šupljine, piše HuffPost.

***

Bonus video: Dr Katarina Bajec i dr Dejan Lisjak: Da li maske kvare zube?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)