Foto: Privatna arhiva; Shutterstock

Blagodeti prirode.

Sezona je prehlada i virusa, te je veoma važno da se zaštitimo i ojačamo naš imunološki sistem. A kako to postići na prirodni način? Pozvali smo najmlađeg travara u Srbiji, Marka Stevanovića da nam otkrije koje lekovite biljke su spas za imunitet i opšte zdravlje.

„Kada bi se čovek razboleo uzimao bi lekovite biljke kako bi se izlečio. U prirodi postoji mnogo lekovitih biljaka koje čoveku mogu dosta da pomognu“, uverava nas Marko, koji veruje da upravo zahvaljujući poznavanju biljaka uspeva da izbegne bolesti.

„Moj trik je taj što poznajem lekovite biljke pa mi to ubrza oporavak“, ističe on i otkriva nam svoj recept za jak imunitet.

„Pijem isključivo čajeve od biljaka koje sam uberem i osušim, ali ne stalno, već kad osetim potrebu. Fizički sam aktivan svaki dan i dosta koristim biljnih namirnica u ishrani. Najmanje jednom mesečno obiđem neku planinu u ovoj našoj lepoj Srbiji kako bih napunio baterije. To me regeneriše i ojača, kako fizički tako i mentalno“, kaže nam on.

Foto: Privatna arhiva

S obzirom na to da je imuni sistem izuzetno kompleksan i da razne stvari utiču na njegovu borbenu sposobnost protiv loših virusa i bakterija, travar je ističe da su za jak imunitet neophodni i dobra ishrana, redovna fizička aktivnost, mir i pozitivno razmišljanje, a ovom prilikom skreće nam pažnju na neke moćne biljke.

Najbolje biljke za jačanje imuniteta

Marko Stevanović kaže da su sremuš, ehinacea, beli luk, kopriva, čuvarkuća, cvekla i ren najbolji prirodni saveznici za jačanje imuniteta. Prema njegovim rečima, sremuš i ehinaceu najbolje je koristiti u vidu tinkture. Biljka pomešana sa alkoholom, dodatno pojačava njena svojstva, a problem sa sremušom je što ga nema tokom cele godine, već raste samo u periodu od marta do maja.

S druge strane, beli luk, čuvarkuću, ren i cveklu treba jesti u što sirovijem stanju, dok od koprive možete praviti čaj. Samo bez šećera – Marko ističe da ljudi stavljaju ogromnu količinu šećera u čajeve, a to loše utiče na imuni sistem.

„Šećer jako loše utiče na ceo naš organizam i on slabi imunitet“, zaključuje Marko.

A kako ove biljke deluju?

Ehinacea

Tony Howell / Flowerphotos / Profimedia

Marko ističe da Ehinacea sadrži brojne lekovite supstance, od koje izdvaja ehinakozid koja direktno stimuliše povećanje broja leukocita, a time ceo imuni sistem.

Beli luk i sremuš

beli luk
Beli luk; Foto: SHEILA TERRY / Sciencephoto / Profimedia

Kako navodi, beli luk je poznat kao najjači prirodni antibiotik, dok je sremuš samonikli beli luk.

„Sadrže mnogobrojne lekovite supstance, a posebno alicin koja dokazano ima antibakterijsko dejstvo u borbi protiv mnogih loših mikroorganizama“, kaže Marko.

Kopriva

OTTO / Alamy / Alamy / Profimedia

Kopriva se smatra za kraljicu biljaka, objašnjava Marko.

„Sama biljka može da se iskoristi na brojne načine: čorbe, pite, variva. Bogata je grožđem, kalcijumom, magnezijumom i drugim vitaminima“, otkriva naš sagovornik.

Cvekla i ren

Irina Kryvasheina / Alamy / Alamy / Profimedia
Eskymaks / profimedia.com / Profimedia

„Cvekla i ren su biljke koje treba redovnije da koristimo u ishrani. Obiluju raznih vitaminima i mineralima koji utiču na jačanje imunog sistema“, navodi travar.

Čuvarkuća

Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako dalje navodi, čuvarkuća je zanimljiva biljka koja ima brojna lekovita svojstva, te sadrži tanine, smolu, mravlju kiselinu… Čuvarkuća se u fitoterapiji koristi u svežem obliku ili u kombinaciji s medom, kao izuzetno efektan prirodni lek, a Marko nam daje recepte za još neke.

Kako ih je najbolje konzumirati

Čaj od koprive:  1 supenu kašiku biljke staviti u 250ml ključale vode. Ostaviti da odostoji 10 minuta pa procediti. Dodati med po želji, nikako šećer.

Lek od čuvarkuće i meda:  250g iseckanih listova pomešati sa 450g meda. Smesu staviti u teglu pa u frižider. Svakog jutra uzimati po 1 supenu kašiku ove smese pola sata pre doručka. Ne piti vodu i ne jesti ništa posle uzimanja.

Sok od belog luka, cvekle, rena: treba vam 1 cvekla, 1 šargarepa, 6 čenova belog luka, 50 g korena rena – staviti sve sastojke u blender i dodati vodu. Dobijeni sok predstavlja vitaminsku bombu. Piti 3 puta dnevno.

Brz način za podizanje energije

Pitali smo i da li ima neki trik za brzo podizanje energije u ovim tmurnim danima – naš sagovornik u prvi plan ističe žitarice.

„Jedan kilogram oljuštenog ovsa košta kao jedan burek iz pekare, s tim da 1 kg ovsa za četvoročlanu porodicu traje 3,4 dana. Žitarice su odlični podizači energije, a nisu ni skupe“, kaže on. „Ljuta paprika je takođe odlično sredstvo za podizanje energije i vraćanja u život“, dodaje.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar