Najmlađi travar Srbije: Biljke Bajfordove šume za koje ne znate da su lekovite

Podeli:

Živimo otuđeni od prirode, uronjeni u tehnologiju, toliko da smo zaboravili znanja koja su se generacijama prikupljala o svetu koji nas okružuje. Takva su znanja o lekovitim i korisnim svojstvima biljaka, za koja se zainteresovao mladić Marko Stevanović iz Ostružnice.

Ima samo 22 godine i već ga zovu „najmlađim travarom Srbije“. Marko na početku ističe da travarstvo nije nadrilekarstvo, već je naučno zasnovano znanje o biljkama i njihovim lekovitim moćima.

A gotovo svaka biljka može da vam donese neke koristi – u to smo se uverili kada smo s Markom prošetali po Bajfordovoj šumi na Voždovcu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Pre nekih pet, šest godina sam išao sa komšijom da beremo sremuš. Tad sam mislio da beli luk ima samo u supermarketu. Nisam znao da u prirodi ima sve to. Tu su bile neke biljke za koje niko nije znao koje su. Tako sam se zainteresovao i počeo da istražujem“, ispričao nam je Marko.

Ovog mladića „proslavila“ je kafa od žira, bezkofeinska verzija popularnog napitka koja je zdrava za štitnu žlezdu, kao i anemiju.

Marko Stevanović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Izdao je i knjigu „Hrana iz prirode“ koja je u PDF formatu besplatno dostupna na internetu. U njoj opisuje samonikle i otrovne biljke, kako bi ljudi mogli da ih prepoznaju u prirodi.

Uprkos tome što još nije ozlenelo, Marko nam je pokazao četiri biljke koje ste sigurno videli, a koje se mogu koristiti protiv raznih tegoba.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Koje biljke nam je Marko pokazao u Bajfordovoj šumi?

Trud je gljiva koja često raste na stablu, a koja vam na leto može biti veoma korisna.

„To se samonikla i lekovita gljiva, a koristi se za teranje insekata, posebno u pčelarstvu. Sitno se isecka i zapali, a dim tera komarce“, objasnio je Marko.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U šumi je Marko spazio i rusu travu, koja je otrovna biljka, ali ima velika lekovita svojstva – posebno za bradavice.

„Pri preseku ispušta žuti sok, koji se ukapava u bradavicu, koja se preko noći spljosne. Zove se i lastina trava, jer je laste stavljaju mladuncima u oči, kako bi progladali“, rekao je Marko, dodavši da se koristi isključivo za spoljašnju upotrebu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Bajfordova šuma krije i divlju kupinu, čiji su mladi izdanci jestivi, a list lekovit.

„Nije baš jestiv jer ima tanine, gorke supstance. U narodnoj medicini, čaj od listova divlje kupine sprečava dijareju, kao i hrastova kroja. Plodovi su jestivi i mnogo su bolji od kultivisane kupine, kad se ohlade baš su odlični“, kaže Marko.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Najzad, otkrio nam je i kako izgleda broćika, jestiva, lekovita biljka, koja je lepljiva, pa je u narodu poznata i kao „prilepak“.

„Ne može sirova da se jede, mora da se obari. Prave se razna jela – od čorbe, variva, pite. Ima lekovita svojstva, diuretik je“, zaključuje Marko.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

***

Bonus video: Biljke za jačanje imuniteta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar