Eksperiment sa čašom; Foto: Profimedia.rs

Potrebno vam je samo 15 minuta za test sa pljuvačkom koji će vam pokazati da li imate preveliku količinu kandide u organizmu i treba da se javite lekaru.

Kandida je vrsta gljivice koja je normalno prisutna u našem telu, posebno u crevima. Međutim, kada se previše namnoži, a do toga dolazi zbog loše ishrane, stresa, oslabljenog imuniteta, upotrebe određenih lekova, kandida postaje problem. A svako ko se s njim suočio zna da nimalo nije naivan – ne samo što kandidoza može doprineti gomili drugih zdravstvenih problema, već je i jako uporna. Da se ne biste svaki čas preispitivali da li ste napravili pogodno tlo za širenje kandide i da li je potrebno da se obratite lekaru, državni Centar za ispitivanje infekcije kandidom u Floridi ponudio je jednostavan kućni test koji će vam pokazati koliko su vaše sumnje opravdane.

Test se radi ujutru, čim se probudite i pre nego što operete zube, isperete usta, ispljunete pljuvačku ili bilo šta pojedete ili popijete. Treba da sakupite u ustima pljuvačku i ispljunete je u staklenu čašu s običnom vodom. Posmatrajte šta se dešava.

Normalna situacija je da pljuvačka ostane da pluta na površini. Međutim, ako se u roku od 15 minuta pojave tanke „niti“ koje se poput meduzinih pipaka otežu naniže kroz vodu, to je znak prisustva kandide, piše Lepa i srećna. Takođe, znak za uzbunu je i vrlo mutna pljuvačka koja u roku od nekoliko minuta potone na dno čaše ili se pretvori u mutne mrlje na sredini čaše koje polako tonu.

To što vidite su, zapravo, kolonije gljivica i preporuka je da se odmah javite svom lekaru kako biste što pre započeli s lečenjem.