deca kancer
Teodora i Tamara Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Teodora i Tamara, dve vedre i nasmejane devojke iz Kragujevca, pobedile su zloćudnu bolest, a danas volontiraju u NURDOR-u i pomažu deci koja se trenutno bore za život. One svojim primerom motivišu male borce i šire svest u zajednici da svi možemo da doprinesemo u lečenju raka kod dece koji se, nažalost, sve češće javlja, ali je i izlečiv.

Današnji dan, 15. februar, u celom svetu se obeležava kao Dan dece obolele od raka. U javnosti se tada uglavnom govori o statistici, koja nimalo ne ohrabruje, a u našoj zemlji na kratko postane vidljiv i rad Nacionolanog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR).

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Međutim, volonteri ovog udruženja aktivni su cele godine i uz medicinske radnike, predstavljaju najveći oslonac deci koja se leče, kao i njihovim roditeljima.

Statistika u našoj zemlji pokazuje da svakog dana jedno dete oboli od nekog oblika raka, a da svake nedelje jedno dete izgubi bitku sa bolešću.

U kragujevačkom ogranku NURDOR-a upravo ovakvim podacima žele da osveste javnost da je bolest prisutna i da može svakome da se desi. Zbog toga je u fokusu ovogodišnje kampanje prikupljanje novca za Roditeljsku kuću u Beogradu, širenje svesti o doniranju kostne srži i akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Teodora Vranješević (14) obolela je od teškog oblika leukemije, kada joj je bilo osam godina. Bolest je imala svoje uspone i padove, a danas se ova izlečena tinejdžerka priprema za upis u srednju školu i pravi planove za budućnost.

Ona, tokom ovog leta očekuje i konačnu potrvrdu da je zdrava, jer se tada navršava tačno pet godina otkako joj je na jednoj klinici u Frankfurtu transplantirana kostna srž. Teodora iz Kragujevca je te 2017. ujedinila celu Srbiju, kada je za samo tri dana prikupljeno 350.000 evra za njeno lečenje.

Sada kaže, da svoj život ‘‘duguje‘‘ humanim ljudima i nepoznatom donoru od koga je primila kostnu srž. Dodaje i da joj je tokom lečenja u Beogradu mnogo pomogao boravak sa porodicm u Roditeljskoj kući, pa danas kao motivator učestvuje na brojnim radionicama i donatorskim akcijama za pomoć oboleloj deci.

‘‘Volela bih da upoznam svog donora, jer zahvaljujući njemu ja sam danas zdrava. Ja se sada sa ostalim volonterima zalažem da se u našoj zemlji poveća broj registrovanih donora kostne srži. To je jedina transplantacija koja ne ugrožava zdravlje dobrovoljnih davalaca i posle koje oni nastavljaju da žive kao potpuno zdrave osobe. Takođe je bitno da podignemo i svest o dobrovoljnom davanju krvi, jer na žalost u našoj zemlji od 100 osoba, samo tri su davaoci. Kod lečenja leukemije krv je neophodna i zbog toga mi u NURDOR-u, apelujemo da svi koji mogu, postanu davaoci‘‘, rekla je Teodora.

Tamara: Roditeljima je teže nego deci

Zloćudni tumor pobedila je i Tamara Miljojković (26), koja se zajedno sa Teodorom bori da mali heroji koji danas biju svoje bitke, imaju bolje uslove, a njihovi roditelji veću podršku.

Tamara Miljković Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Tamara kaže da je u svojoj bolesti ‘‘imala sreću‘‘ jer je lečenje trajalo ‘‘samo godinu danu‘‘, te da dobro zna koliko je težak svaki dan, kada se iščekaju vesti o konačnom izlečenju.

Ona je svoja zračenja i hemioterapije preživela u 15-oj godini, a danas kao zdrava, ostvarena mlada žena i mama jednoipogodišnjeg Vukana, kaže da je roditeljima ipak teže, nego bolesnoj deci.

Iako vesela i nasmejana, Tamara na spominjanje svoje majke, zastaje i hvata vazduh, dok joj se oči pune suzama. Drhtavim glasom kaže, da strah za sopstveni život, nije ni približan strahu koji osećaju roditelji.

Pročitajte još:

‘‘Tek sada kada sam majka, svesna sam kroz kakve muke prolaze sve majke i svi očevi bolesne dece. Tokom lečenja, trudila sam se da budem opuštena i da tako oraspoložim roditelje. Međutim, tu raspoloženja nema, tek sada vidim koliko je bolno da roditelj gleda svoje dete koje se bori za zivot‘‘, iskrena je Tamara.

Ona kaže i da je zahvalna NURDOR-u, koji joj je tokom lečenja pružio dom, a njenim roditeljima psihološku podršku, pa danas iz najiskrenijih razloga učestvuje u svm akcijama, kako bi drugma dala snagu da prebrode kritične trenutke, ‘‘a nije, da ih nema‘‘, kaže ova mlada žena.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

‘‘Moja podrška i podrška svih nas pojedinačno koji volontiramo u NURDOR-u je mala stvar, naspram svega što ova organizacija pruža deci i njihovim roditeljima u trenucima kada su najranjivji. Zbog toga apelujem na sve koji mogu, da pomognu rad ovog uduženja‘‘, moli ova izlečena mlada žena.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kragujevački NURDOR je na Svetski dan dece obolele od raka, na nekoliko punktova u gradu delio informativne letke o radu udruženja, a u saraadnji sa Službom za transfuziju UKC-a, organizovana je i velika akcija dobrovoljnog davaja krvi.

Svi zainteresovani, u toj službi mogu da daju krv do kraja februara od 7 do 19 časova, a humanitarni SMS broj 1150 otvoren je cele godine za doniranje sredstava. Jednom SMS porukom, po ceni od 100 dinara svi možemo da pomognem deci koja se leče od raka.

BONUS VIDEO: Biljke za jačanje imuniteta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram