Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) priznala je da je pogrešila u vezi sa opasnostima širenja koronavirusa.

SZO je potvrdila da postoje „novi dokazi“ prenošenja koronavirusa u vazduhu nakon objavljivanja otvorenog pisma koje je potpisalo 239 naučnika, a u kojem su istakli da se virus širi ne samo velikim kapljicama, već i aerosolom koji se duže zadržava u vazduhu.

Dr Benedeta Aleganci, šefica SZO za prevenciju i kontrolu infekcija, rekla je tokom da je SZO razgovarala i sarađivala sa mnogim naučnicima koji su potpisali pismo.

„Priznajemo da u ovoj oblasti postoje novi dokazi, kao i na svim drugim poljima vezanim za virus i pandemiju kovida-19 i zato verujemo da moramo biti otvoreni za ove dokaze i razumeti implikacije koje se tiču načina prenošenja i mera zaštite“, rekla je dr Aleganci.

Marija Van Kerkove, epidemiolog u SZO programu za vanredne slučajeve zdravstvene zaštite, rekla je da organizacija trenutno sumira saznanja o prenosu smrtonosnog virusa, a sažetak bi trebalo da bude dostupan u narednim nedeljama.

Pročitajte još:

„Govorili smo o mogućnosti prenošenja vazduhom i preko aerosola kao jednom od načina prenošenja kovida-19, kao i putem kapljica. Pratili smo nosioce zaraze. Gledali smo da li se prenosi s majke na dete. Naravno, gledali smo i da li se prenosi sa životinje na čoveka“, rekla je Marija Van Kerkove, i naglasila da je ipak potrebno još istraživanja.

„Ne može se isključiti mogućnost prenosa vazduhom u javnim prostorima, posebno u vrlo specifičnim uslovima prepunih, zatvorenih, slabo provetrenim prostorijama. Međutim, dokazi se moraju prikupiti i interpretirati“, istakla je ona, a prenosi CNN.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (9)