DR. Richard Davis, Providence sacred heart medicxal center Foto: [email protected]

Još ima onih koji nisu ubeđeni da nošenje maske štiti od virusa, pa su naučnici odlučili da im kroz jednostavan eksperiment ilustruju koliko je maska zaista efikasna.

Doktor Rič Dejvis je na Tviteru pokazao rezultate dva eksperimenta koja dobro pokazuju kako maska blokira kapljice iz naših usta i grla kad kijamo, pevamo, govorimo, kašljemo.

Baš to je tim redom radio Dejvis – prvo bez maske, a onda s maskom. Ispostavilo se da se bakterije najviše šire kad kijamo ili kašljemo, manje kad pevamo ili govorimo, ali maska je u svakom slučaju uspevala da ih potpuno zaustavi.

U drugom testu, Dejvis se bavio i distancom. Kašljao je na određenoj distanci prvo s maskom, a onda bez nje i posmatrao u kojoj laboratoriskoj posudi će se bakterije razviti.

Pokazalo se da ste bez maske, ako neka osoba kašlje (čak i na samo 15 sekundi), bezbedni tek na oko dva metra udaljenosti, dok s maskom nema opasnosti ni na manjoj distanci.

Pročitajte još:

„Svestan sam da ovaj primer ne prikazuje širenje virusa, ali kolonije normalnih bakterija iz mojih usta i grla pokazuju kako se šire velike respiratorne kapljice, poput onih za koje se veruje da uglavnom šire kovid 19 i kako ih maska blokira“, napomenuo je Rič Dejvis, čiji je eksperiment izazvao veliku pažnju upravo zato što na jednostavan način ukazuje na važnost nošenja zaštitne maske u aktuelnoj situaciji.

Nošenje maski je od danas obavezno na teritoriji grada Beograda u gradskom prevozu i svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka, juče je objavio krizni štab. Što se ostatka Srbije tiče, kako se navodi – najsnažnija preporuka svim građanima je da u svim zatvorenim prostorima i prevozu nose zaštitne maske, održavaju razdaljinu, koriste dezinfekciona sredstva i redovno peru ruke. Podsetite se kako se pravilno nosi maska.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (16)