Podeli
Foto: TANJUG - DIMITRIJE NIKOLIC- bk

Ljudi bi trebalo da nose maske kod kuće kako bi sprečili zarazu koronavirusom kad im dolaze posetioci i kada nisu u mogućnosti da održe propisanu fizičku distancu, preporučila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

To se odnosi pre svega na osobe koje vam dolaze u kuću, a ne žive sa vama, bilo da su u pitanju rođaci, prijatelji ili majstori, neko s kim niste u tako čestom kontaktu, a ko je možda bio izložen virusu. Naročito je važno ako su u pitanju ukućani koji pripadaju rizičnim grupama.

Dodatno, maske bi trebalo nositi kod kuće tokom poseta ako je nejasno da li je prostorija bila dobro provetrena.

Pročitajte još:

SZO se prethodno zalagao za nošenje maski u prostorima u kojima je gužva.

UN-ova zdravstvena organizacija sada takođe preporučuje širu upotrebu maski u zdravstvenim ustanovama.

Osoblje i drugi radnici koji nisu uključeni u bolničku negu stavljeni su na listu osoba koje bi trebalo konstantno da nose maske.

Pacijenti bi trebalo takođe da nose maske u situacijama kada dolaze u bliski kontakt sa drugim osobama.

Pročitajte još:

U ranim fazama pandemije kovida 19, SZO je izrazio skepsu po pitanju maski, pa se nije u potpunosti zalagao za njihovo nošenje iako su zemlje u Europi počele da kopiraju azijske zemlje gde se maske uveliko koriste radi sprečavanja prenosa prehlade.

SZO je ponovio da maske mogu ljudima dati pogrešan osećaj zaštićenosti i da zbog toga zaboravljaju na druge ključne preventivne mere.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar