Podeli
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

"Najgore bi tek moglo da dođe u pandemiji kovida 19", upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Tedros Adhanom Gebrejesus, čelnik SZO,  rekao je da pandemija još nije ni blizu kraja i ukazao na to da je, šest meseci nakon što je Kina prvi put upozorila na novi virus, zabeleženo više od 10 miliona slučajeva zaraze i više od 500.000 smrtnih ishoda.

“Svi želimo da ovo bude gotovo. Svi želimo da nastavimo sa svojim životima. Ali, surova stvarnost je da ovo nije ni blizu kraja. Iako su mnoge zemlje postigle napredak, globalno se pandemija zapravo ubrzava”, rekao je Gebrejesus.

Pročitajte još:

“Sa 10 miliona slučajeva zaraze i pola miliona smrti, ako se ne pozabavimo problemima koje smo identifikovali, nedostatkom nacionalnog jedinstva i nedostatkom globalne solidarnosti i podeljenim svetom koji pomaže virusu da se širi, najgore tek dolazi. Žao mi je što to moram da kažem, ali sa ovakvim okruženjem i uslovima se bojimo najgoreg.”

Šef SZO programa za vanredna stanja Majk Rajan rekao je da je ostvaren ogroman napredak u nalaženju sigurne i delotvorne vakcine protiv kovida 19, ali da još nema potvrde da će ti napori biti uspešni. U međuvremenu, zemlje mogu da se bore protiv širenja zaraze testiranjem, izolovanjem potvrđenih slučajeva i praćenjem njihovih kontakata, poručili su iz SZO.

Ovih dana na profilima SZO na društvenim mrežama ističu se saveti koji bi mogli da budu aktuelni u letnjoj sezoni.

Prvo, izlaganje suncu i visokim temperaturama ne obezbeđuje zaštitu od kovida 19.

FACT: Exposing yourself to the ☀️ or to temperatures higher than 25C degrees DOES NOT prevent COVID-19.

Posted by World Health Organization (WHO) on Недеља, 05. април 2020.

Drugo, nije preporučljivo nositi maske tokom rekreacije u prirodi, jer maske mogu u tim aktivnostima da otežaju disanje. “Znoj čini da se maske brzo navlaže, što otežava disanje i pogoduje razvoju mikroorganizama. Važna preventivna mera tokom vežbanja je poštovanje fizičke distance od najmanje metar u odnosu na druge”, navedeno je.

Can people wear masks while exercising during COVID-19?People should NOT wear masks when exercising as masks may reduce the ability to breathe comfortably.

Posted by World Health Organization (WHO) on Уторак, 16. јун 2020.

treće, ispijanje alkohola takođe ne smanjuje rizik od zaraze…

FACT: Drinking alcohol DOES NOT protect you against COVID-19 and can be dangerous.The harmful use of alcohol increases your risk of health problems.

Posted by World Health Organization (WHO) on Недеља, 21. јун 2020.

…ali se za jačanje imuniteta preporučuje konzumacija dosta voća i povrća.

To stay healthy at home during the COVID-19 outbreak:Eat a variety of food including plenty of ????? and ?????.

Posted by World Health Organization (WHO) on Недеља, 21. јун 2020.

Na kraju, kao glavne mere prevencije ostaje redovno i pravilno pranje ruku, kao i držanje distance.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar