Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Pranje ruku, nošenje maski i socijalna distanca su "sveto trojstvo" borbe protiv koronavirusa. Iako se mere predostrožnosti za sprečavanje širenja virusa često menjaju, ovo je ono što je konstanta. Poslednji paket mera koje je doneo Krizni štab, a koje su na snazi od 17. jula, između ostalog podrazumeva zabranu okupljanja više od deset na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru. Takođe, ugostiteljski objekti u Beogradu zatvoreni su u periodu od 23 do 6 sati ujutru. Ipak, društveni život nije stopiran, samo je "oprezniji". Pošto ide vikend, verovatno ćete poželeti da izađete i družite se sa prijateljima. Ovako ćete znati da ste zdravstveno bezbedni kad izađete u grad.

PROČITAJTE JOŠ

Pre svega, ako se ne osećate dobro ili imate bilo koji simptom koronavirusa, ne socijalizujte se, već se javite lekaru. Takođe, ako ste bili u kontaktu ili živite sa nekim ko je pozitivan na koronavirus, ostanite u izolaciji.

Logično, što manje kontakta s ljudima, manja je verovatnoća da ćete se zaraziti virusom Covid-19.

S obzirom na to da je zatvoren prostor rizičnije okruženje za širenje koronavirusa, najvažnije je, prema preporuci zvaničnog sajta cdc.gov, držati distancu od dva metra.

  • Nemojte ulaziti u neprovetrene prostorije.
  • Kada izađete sa društvom na piće, radije birajte bašte kafića ili restorana.
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
  • Obavezno nosite masku, posebno u zatvorenom prostoru. Nošenjem zaštitne maske štitite kako sebe, tako i ljude u svom okruženju.
  • Nemojte da vas zavara ukoliko osoba sa kojom ste u kontaktu nema simptome koronavirusa.
  • Držite distancu, nosite zaštitnu masku i perite ruke.
  • Pazite na sebe i na druge.

Detaljnije upute i odgovore na pitanja u vezi sa zaštitom od koronavirusa možete pročitati na sajtu cdc.gov.

 

Komentari

Svi komentari (1)