Foto:Shutterstock/Radovan Vujovic

Crtež na kojem plava veverica i mali vuk pridižu Beogradskog pobednika postala je viral, ali mlađe generacije možda i ne znaju ko su ti crtani junaci i šta predstavljaju.

Veverica Zagi predstavlja Zagreb. Sa šeširićem i repom u olimpijskim bojama, Zagi je bio zaštitni znak Univerzijade održane u Zagrebu 1987. godine, čiji je slogan bio “Svijet mladih za svijet mira“. Bilo je to poslednje veliko međunarodno sportsko takmičenje u SFRJ.

 

Pročitajte još:

Zagija je nacrtao jedan od prvaka Zagrebačke škole animiranog filma Nedeljko Dragić, koji je učestvovao i u kampanji za Olimpijadu u Sarajevu 1984. čiji je simbol bio – Vučko.

Da, mali vuk koji je uzeo Pobednikov mač i pokušava da ga zaštiti, predstavlja Sarajevo. Vučka je dizajnirao slovenački slikar Jože Trobec, a u reklamama mu je glas pozajmljivao Zdravko Čolić.

Na crtežu koji je ovih dana preplavio društvene mreže Zagi i Vučko pokušavaju da pridignu i odbrane Beogradskog pobednika, koji se našao na kolenima, iscrpljen i slomljen u nasilnim protestima kod Skupštine. Zagreb i Sarajevo su uz Beograd ovih dana, o čemu svedoči i mnoštvo poruka podrške sa društvenih mreža.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (4)