obrezivanje
Foto: - / PhotoAlto / Profimedia

Koje su prednosti, a koji su rizici uklanjanja kožice na penisu?

Obrezivanje penisa je hirurško uklanjanje prepucija, odnosno, kože koja pokriva vrh muškog polnog organa. Ovaj postupak najrašireniji je u Sjedinjenim Američkim Državama i delovima Afrike i Bliskog Istoka, a manje u Evropi. Osim što ima verske i estetske indikacije, izvodi se i zbog medicinskih razloga.

Najčešće se obrezuju novorođenčad, i to do 10 dana nakon porođaja, ali i starija deca, kao i odrasli zbog sledećih stanja:

– balanitisa – oticanje prepucija

– balanopostitisa – upala vrha i prepucija penisa

– parafimoze – nemogućnost vraćanja uvučene kožice u prvobitni položaj

– fimoze – nemogućnost uvlačenja prepucija

Fimoza je obično prirođena kod koje je frenulum (tkivo kojim je prepucijum vezan za glavić) kratak, ali može se javiti i zbog povrede.

Parafimoza je vrlo ozbiljno i opasno stanje kod kojeg se suženi prepucijum navuče preko glavića i zaglavi, što može uzrokovati prekid cirkulacije i potencijalno gangrenu. Ako sumnjate na parafimozu, odmah se obratite lekaru jer ovo stanje treba hitno tretirati.

Pročitajte još:

Prednosti obrezivanja penisa

Na sajtu N1.ba izdvajaju koje su zdravstvene prednosti obrezivanja penisa.

– bolja higijena polnog organa

– smanjen rizik od raka penisa

– smanjena učestalost mokraćnih infekcija

– smanjen rizik od upale kod žena nakon polnog odnosa

– prevencija fimoze, balanitisa i balanopostitisa

Uprkos suprotnim glasinama, obrezivanje nema uticaja na plodnost muškarca, a rezultati nekoliko istraživanja o tome kako obrezivanje utiče na seksualni užitak dali su različite rezultate. Neka od njih nisu pronašla nikakav učinak, dok je kod drugih otkrivena povećana osetljivost.

Rizici obrezivanja penisa

Posledice i rizici vezani uz obrezivanje su retki, ali mogu se javiti, i to najčešće kod odraslih. Neki od njih su:

– krvarenje iz rane

– infekcija

– bol

– reakcije na anesteziju

– komplikacije kod zarastanja rane, ožiljci

– podlv ili otečenost na penisu

– obrezivanje premalo ili previše kožice

– promena u osećaju tokom polnog odnosa

Postupak obrezivanja kod dece i odraslih

Obrezivanje penisa kod novorođenčadi traje vrlo kratko – oko 20 minuta i izvodi se pod opštom anestezijom, dok kod odraslih može trajati do pola sata i može se izvoditi pod lokalnom anestezijom. Obrezivanje u oba slučaja obavlja urolog.

Tokom postupka lekar će prvo proceniti koliko kožice treba odstraniti, potom na penis stavlja posebni plastični prsten. Samo obrezivanje vrši se skalpelom kojim se odstranjuje kožica, a ona preostala šije se resorbirajućim koncem.

Obrezivanje kod dece se ne izvodi ako je dete rođeno prevremeno, ima slab imunitet ili ima prirođen poremećaj u razvoju polno-mokraćnog sistema.

Oporavak od obrezivanja penisa

Nakon postupka preporučuje se mirovanje i svakodnevno pranje rane blagim sapunom i redovno previjanje. Normalno je da je penis lagano crven ili s modricama nekoliko dana nakon obrezivanja, kako kod dece, tako i kod odraslih. No, ako primetite probleme s mokrenjem, jak bol, pojačano crvenilo ili otok koji ne prolazi ni nakon par dana, obratite se lekaru.

Odrasli nakon obrezivanja moraju da se suzdržavaju od polnih odnosa kako ne bi došlo do pucanja šavova, kao i sportskih aktivnosti i težeg fizičkog rada, i to četiri sedmice od obrezivanja. Lekar vam može prepisati i lek koji će sprečiti jutarnje erekcije.

BONUS VIDEO: Dr Katarina Bajec: Kako testosteron utiče na naše zdravlje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar