epidural
Foto: EVGENY NEKRASOV / Alamy / Alamy / Profimedia

O epiduralnoj anesteziji ima mnogo predrasuda.

Ljudima se čini da je to ’’nova’’ anestezija i da nije još uvek bezbedna, a epiduralna anestezija se daje od ’70-ih godina, dakle preko 50 godina ona postoji i praktikuje se, tako da nikako nije ’’nova’’ anestezija.

Koje sve predrasude je prate govori Aneta Surtov, specijalistkinja anesteziologije i psihoterapeutkinja i lekarka platforme DokTok.

„Pacijenti misle i da, ako dobiju tu vrstu anestezije, postoji rizik da ostanu nepokretni – to apsolutno nije tačno. Igla koja se koristi je izuzetno tanka kao vlas kose pa čak i da dodirne ili ubode kičmenu moždinu, apsolutno ništa loše se neće desiti. Pacijent može osetiti trnce kako mu prolaze kroz nogu koji prođu za par sekundi.“

Doktorka izdvaja ono što jesu neželjena dejstva.

„To je pad krvnog pritiska, koji može da učini da pacijentu bude muka i jako neprijatno, ali anesteziolog na to jako brzo reaguje i prati (lekovima koji su bezbedni i po trudnicu i po dete, ili po pacijenta koji ima neku drugu operaciju u spinalnoj ili epiduralnoj anesteziji, ili tečnostima). Tokom operacije/intervencije krvni pritisak se pažljivo prati, tako da ako osetite mučninu – prijavite anesteziologu i za par sekundi će proći.“

Pročitajte još:

Kada dobijete epiduralnu anesteziju, nećete imati osećaj kada vam se ide u WC, stoga se često stavlja urinarni kateter koga ni ne osetite.

„Svrab može da se javi kao neželjeno dejstvo lekova protiv bolova. Mučnina je redak efekat epiduralne anestezije (sada ne govorim o mučnini nakon pada krvnog pritiska), već je više neželjeni efekat dobijenih lekova.“

Može se desiti da i dalje osećate bol, onda se obratite anesteziologu da vam prosto doda još lekova. To nije štetno ni po vas, ni po bebu.

„Postpunkciona glavobolja je jako neprijatan neželjeni efekat. I to je glavobolja koja je konstantna i može trajati 5-6 dana. Leči se velikom količinom tečnosti, kafetinom. Postoje i drugi oblici lečenja koji su invazivniji i retko se rade. Važno je da se posle epidurala/spinala glava ne podiže gore, jer to podizanje glave može dovesti do ove glavobolje.“

Moguća je i blaga slabost u nervima koja prolazi sama od sebe za nekoliko dana, najviše nekoliko nedelja.

Da bi epiduralna ili spinalna anestezija protekla u najboljem mogućem redu važno je da sve kažete svom anesteziologu i sarađujete kada vas stavlja u položaj koji je nephodan za davanje anestezije.

Ukoliko vam je potrebna konsultacija na ovu ili neku drugu temu putem DokTok platforme, odaberite lekara i zakažite svoju konsultaciju.

BONUS VIDEO: Dr Katarina Bajec Vijagra oštećuje sluh, ali smanjuje rizik od Alchajmera

Komentari

Svi komentari (0)