Sve je OK kad tražiš pomoć: Podrška mladima o mentalnom zdravlju

Podeli:
mentalno zdravlje
Foto: Louis-Paul st-onge Louis / Alamy / Alamy / Profimedia

Gotovo četvrtina mladih ljudi širom sveta bori se sa nekim problemom vezanim za mentalno zdravlje, dok je još više onih koji svakodnevno nailaze na brojne izazove koji do tih problema mogu dovesti. Sa sličnim izazovima se suočavaju i mladi u Srbiji. Zato je dobro došla od juče aktivna internet platforma pod nazivom Sve je OK, koja mladima pruža relevantne i tačne informacije o mentalnom zdravlju i o tome kako da pristupe postojećim uslugama i onlajn savetovanju. Platforma je ujedno koristan izvor informacija za roditelje, nastavnike, socijalne radnike i sve koji pružaju podršku mladima.

Prema podacima istraživanja UNICEF-a o uticaju pandemije kovida 19 na porodice u Srbiji, koje je obavljeno u tri talasa u periodu između marta 2020. i maja 2021. godine, 17 procenata dece i mladih imalo je pogoršano mentalno zdravlje.

Najnegativniji uticaj bio je na adolescente uzrasta 13 do 17 godina, iz porodica sa nižim socio-ekonomskim statusom iz Beograda i drugih urbanih centara. Čak 44 odsto njih je imalo teškoće sa koncentracijom, a najčešći problem o kome su njihovi roditelji izveštavali bila je razdražljivost adolescenata.

Pročitajte još:

„Otvoren razgovor je veoma važan za mentalno zdravlje mladih. Oni se, međutim, retko obraćaju za pomoć stručnim licima, što je pokazala i U-Report anketa iz aprila 2021. godine. Samo 18 odsto bi se obratilo psihologu za pomoć, a samo tri odsto lekarima. Kako bismo deci i mladima pružili podršku i podigli svest o značaju mentalnog zdravlja, pokrenuli smo platformu ‘Sve je OK’. Znamo da je u velikoj količini informacija kojih ima na internetu, upitno da li selektujemo one prave, a ovaj sajt će upravo to obezbediti,“ istakla je Stanislava Vučkovic, rukovoditeljka programa za razvoj adolescenata i mladih u UNICEF-u u Srbiji.

Na sajtu „Sve je Ok“ se mogu naći korisne informacije o problemima sa kojima se mladi susreću i proverenim načinima za njihovo rešavanje.

Platformu „Sve je OK“ podržao je UNICEF u Srbiji u saradnji sa OPENS-om, NALED-om i stručnjacima iz Instituta za mentalno zdravlje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Kako prebroditi smrt voljene osobe

Komentari

Vaš komentar