Svaki treći kovid pacijent sa psihijatrijskim poremećajem

Zdravlje 07. apr. 202107:45
Podeli:
depresija posle korone
Foto: Gareth Fuller / PA Images / Profimedia

U studiji koja je obuhvatila 23 hiljada ispitanika, uglavnom iz SAD, ustanovljeno je da je svakom trećem preživelom kovid pacijentu šest meseci nakon izlečenja dijagnostikovan neki neurološki ili psihijatrijski poremećaj.

To upućuje na zaključak da bi talas neuroloških i psihijatrijskih pacijenata mogao da se očekuje kao posledica pandemije, navodi se u stručnom časopisu Lancet Psajkajatrist.

Od 14 psihijatrijskih poremećaja, kod preživelih kovid pacijenata najčešće se javljaju anksioznost i depresija, iako naučnicima nije jasno na koji način su ti poremećaji povezani sa virusom, prenosi Rojters.

Pročitajte još:

U studiji nije ustanovljeno koji biološki ili psihološki mehanizmi predstvljaju okidač za navedene poremećaje, ali je konstatovano da je neophodno da se pokrenu nova istraživanja kako bi se ustanovilo šta izaziva ove pojave, kako ih sprečiti ili kako da se medicinski tretiraju.

Na osnovu analize medicinskih kartona više od 236 hiljada ljudi ustanovljeno je da šest meseci nakon preležanog kovida-19 kod 34 odsto dijanostikovan nekakav neurološki ili psihijatrijski problem.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar