Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Izlaganje suzavcu nije samo neprijatno, nije samo da peku oči i kreće mučnina, već može izazvati i ozbiljne zdravstvene probleme.

Kontakt sa suzavcem izaziva iritaciju respiratornog sistema, očiju i kože. CS gas, kojim srpska policija razbija demonstracije, izaziva jake senzacije, bolove u očima sa njihovim zatvaranjem, suzama, ali i mučninu, dezorijentaciju, svrab, kašalj, gušenje ili otežano disanje.

Srećom, ovi simptomi obično se gube u roku od sat vremena, kad se sklonite na čist vazduh i isplačete, a sutradan bi glavobolja i mučnina mogle da budu surovi podsetnik na susret sa suzavcem. Međutim, postoje i mnogo opasniji efekti suzavca.

Pročitajte još:

Stručnjaci ovih dana upozoravaju da upotreba suzavca može da olakša i širenje koronavirusa tokom pandemije i da telo čini dodatno podložnim infekcijama, a pulmolozi znaju da šteta koju pluća mogu da pretrpe može biti nenadoknadiva.

„To je hemijsko oštećenje pluća. Dolazi do iritacije gornjih disajnih organa, ali to već znate. Može doći do stiskanja disajnih puteva, napada gušenja s padom kiseonika, a kod osetljivijih do oštećenja fine strukture pluća, trovanja s potencijalnim trajnim ožiljcima“, kaže pulmolog dr Vladimir Žugić. „Trajni lek je ne tući se s policijom“, zaključuje.

Ljudi sa već postojećim respiratornim problemima imaju veći rizik od razvoja teških simptoma, a baza Nacionalnih instituta za zdravlje beleži i slučajeve u kojima je izlaganje visokim koncentracijama suzavca, izlaganje u zatvorenim prostorima ili tokom dužeg vremenskog perioda dovelo do smrti.

Pročitajte još:

Suzavac može trajno da ošteti i oči. Sajt Healthline navodi da dugotrajno izlaganje ili bliski kontakt s izvorom neće samo naterati oči da peku i suze, već može dovesti do slepila, krvarenja iz oka, oštećenja nerava, katarakte, erozije rožnice.

Na kraju, u dodiru s kožom, suzavac može izazvati crvenilo, svrab, bol, dermatitis, ali i hemijske opekotine. Saznajte šta treba da uradite ako se nađete u oblaku suzavca.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)