Novo istraživanje Smidt Instituta za srčane bolesti pokazuje da visoke doze omega-3 masnih kiselina, odnosno ribljeg ulja, mogu da povećaju rizik od razvoja atrijalne fibrilacije, odnosno poremećaj srčanog ritma.
Istraživači Smidt Instituta za srčane bolesti otkrili su da uzimanje velikih doza suplemenata ribljeg ulja – posebno jedan gram ili više dnevno – može da poveća rizik od razvoja atrijalne fibrilacije, poremećaja srčanog ritma sa potencijalno ozbiljnim komplikacijama.
Nova studija objavljena je u časopisu Američkog udruženja za srce Circulation.
Atrijalna fibrilacija je najčešći tip abnormalnog srčanog ritma, zbog čega se srce neredovno, a ponekad i prebrzo kontrahuje. Procenjuje se da pogađa 33 miliona ljudi širom sveta i može da izazove krvne ugruške, moždani udar, zatajenje srca i druge komplikacije povezane sa srcem, pišu na sajtu Cedrars Sinai.
Budući da milioni širom sveta uzimaju suplemente ribljeg ulja, struka je pozvala na oprez.
Naime, Kristin M. Albert, profesorka kardiologije i predsedavajuća Odeljenja za kardiologiju Instituta za srčane bolesti Smidt, i njen tim izvršili su meta-analizu, koja kombinuje rezultate više naučnih studija. Ovo analitičko poređenje studija pokazalo je da rizik od razvoja atrijalne fibrilacije zavisi od doze omega-3 masnih kiselina.
Iako postoje jaki dokazi da omega-3 masne kiseline mogu značajno smanjiti nivo triglicerida u krvi i bol kod artritisa, većina stručnjaka slaže se da je najbolje uzimati omega-3 masne kiseline konzumiranjem ribe nekoliko puta nedeljno.
„U ovom slučaju rezultati sugerišu da možda ne postoji jasan odgovor na pitanje da li je riblje ulje dobro ili loše za atrijalnu fibrilaciju, već umesto toga odgovor može zavisiti od doze.“
Studija, kojom je obuhvaćeno 81.210 pacijenata, pokazala je da su pacijenti koji su uzimali više od jednog grama omega-3 masnih kiselina dnevno bili su u 49 odsto povećanom riziku od razvoja atrijalne fibrilacije u poređenju sa rizikom od 12 odsto kod pacijenata koji su uzimali jedan gram ili manje suplementa dnevno.
Šta sada?
Nakon ovih saznanja dr Albert kaže da kliničari prvo treba da sagledaju potencijalni rizik od razvoja atrijalne fibrilacije pre nego što pacijentu prepišu omega 3 masne kiseline, a pacijente treba obavestiti o potencijalnim znacima i simptomima stanja kako bi se mogla postaviti rana dijagnoza i dati odgovarajuća terapija.
„Čini se da je za pacijente rizik od razvoja atrijalne fibrilacije relativno mali ako uzimaju jedan gram ili manje ribljeg ulja dnevno“, kaže prof. dr Albert.
„Uzimanje više od jednog grama ribljeg ulja dnevno ne bi trebalo da bude na svoju ruku, isključivo na savet lekara.“
Studija, koja je kombinovala prethodno objavljene rezultate, nije mogla da utvrdi da li postoje pacijenti koji su podložniji razvoju atrijske fibrilacije nakon ribljeg ulja.
Inače, rizik od razvoja atrijalne fibrilacije raste sa godinama i češći je kod muškaraca nego kod žena. Pored starosti i pola, dodatni faktori rizika uključuju visok krvni pritisak, bolest koronarnih arterija, zatajenje srca, probleme sa srčanim zaliscima, gojaznost i dijabetes, kao i infekcije i postoperativni period.
Bonus video: Delta soj
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: