kontraceptivne pilule i korona
Foto: Profimedia

Novi izveštaji upozoravaju da neke kontraceptivne pilule, trudnoća i hormonske terapije nose veći rizik za pojavu krvnih ugrušaka koji mogu biti fatalni.

Mada su potrebna dodatna istraživanja, naučnici su doveli u vezu hormon estrogen i bolest kovid 19. Pokazalo se da trudnice, žene koje koriste kontraceptivne pilule i osobe koje su na hormonskoj terapiji jesu pod većim rizikom da dobiju opasne trombove. Naime, poznato je da zbog estrogena, koji raste tokom trudnoće i ima ga u pilulama i pojedinim hormonskim terapijama, raste rizik od krvnih ugrušaka. A izgleda da je ista situacija i sa kovidom 19, pišu na sajtu Insajder.

Pročitajte još:

A kada povežemo jedno i drugo, rizik dodatno raste, smatraju lekari. Zato sada razmatraju kako da eventualne kobne posledice ublaže, tj. da koriguju postojeću terapiju ili da se tim osobama uvrsti i terapija protiv tromba.

Pokazalo se i da oralne kontraceptivne pilule koje sadrže i estrogen i progesteron povećavaju rizik od tromba dva do šest puta u odnosu na žene koje ne uzimaju ove pilule. S druge strane, pilule koje sadrže samo progesteron mogu da naprave problem, ali za to su vrlo male šanse, od 0,3 do 1% kod žena koje preko 10 godina koriste ovakve pilule.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fabry C. gothic escapes (@fabryc_gothicescapes) on


Loša vest je i što je, za razliku od žena na kontraceptivnim pilulama, rizik od opasnih krvnih ugrušaka znatno veći kod trudnica i porodilja baš zbog visokog estrogena.

Pojedine studije o obdukcijama kod preminulih od kovida kažu da je ugrušaka bilo u skoro svakom organu. A ti krvni ugrušci mogu da krenu od vena i da izazovu šlog, infarkt, probleme s bubrezima, plućima…

Jednostavnog rešenja, čini se, nema jer žene koje ne žele trudnoću ne mogu tek tako da prekinu da piju pilule, a sa trudnicama je sve dodatno komplikovanije.

I što se njih tiče, ali i svih onih koji koji su na terapiji estrogenom, koji imaju problema sa srcem, gojaznošću i u porodici imaju slučajeve sa krvnim ugrušcima, doktori treba da pristupe svakom pojedinačno kako bi se našlo najbolje rešenje, savetuju autori studije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar