Strašni rezultati: Bebe rođene tokom pandemije zaostaju u ranom razvoju

Zdravlje 23. jan. 202214:55
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Gyorgy Varga

Naučnici sa Kolumbija univerziteta su otkrili da su bebe rođene tokom prve godine pandemije postigle gore rezultate na razvojnom skrining testu društvenih i motoričkih veština sa šest meseci – u poređenju sa bebama rođenim neposredno pre pandemije.

Studija, koja je uključivala 255 beba rođenih u Dečjoj bolnici Morgan Stenli u Njujorku i bolnici Alen između marta i decembra 2020, objavljena je u časopisu JAMA Pediatrics.

Pročitajte još:

„Dojenčad rođena od majki koje su imale virusne infekcije tokom trudnoće imaju veći rizik od neurorazvojnih deficita, pa smo mislili da ćemo pronaći neke promene“, kaže dr Dani Dumitriu docent. pedijatrije i psihijatrije na Vagelos koledžu lekara i hirurga Univerziteta Kolumbija.

„Bili smo iznenađeni što nismo našli apsolutno nikakav signal koji bi ukazivao na to da je izloženost kovidu tokom trudnoće povezana sa neurorazvojnim deficitima. Umesto toga, boravak u utrobi majke tokom pandemije bio je povezan sa nešto nižim rezultatima u oblastima kao što su motoričke i socijalne veštine, ali ne i u drugim, kao što su veštine komunikacije ili rešavanja problema“, dodaje.

Rezultati sugerišu da je ogromna količina stresa koju su trudne majke osećale tokom ovih neviđenih vremena možda odigrala ulogu.

Prethodne studije su pokazale da stres kod majke u najranijim fazama trudnoće ima veći uticaj na socio-emocionalno funkcionisanje odojčadi, a sličan trend je otkriven i u novoj studiji.

Porodiliste beba natalitet
Novorođenče Foto:Shutterstock

Novorođenčad čije su majke bile u prvom tromesečju trudnoće u jeku pandemije, imala je najniže rezultate neurorazvojnog razvoja.

Drugi faktori, uključujući manje vremena za igru i izmenjene interakcije sa roditeljima pod stresom, mogu da objasne zašto bebe rođene tokom pandemije imaju slabije socijalne i motoričke veštine, od beba rođenih pre pandemije.

U jednoj ranoj studiji, naučnici su otkrili da majke ne prenose kovid svom fetusu. Međutim, poznato je da virusne bolesti tokom trudnoće povećavaju rizik od zastoja u neurorazvoju kod dece kroz aktivaciju imunog sistema majke, što zauzvrat utiče na razvoj mozga fetusa.

***

Bonus video: Ginekologija Narodni front – razgovor sa trudnicama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar