Kako umiriti grčeve kod bebe

Zdravlje 21. dec. 202112:38 > 04. jan. 2022 16:47
Podeli:
Foto: Shutterstock

Svaka beba mora da prođe kroz fazu adaptacije organa za varenje koja se ispoljava kroz pojavu grčeva (kolika), a neretko ove tegobe prate zatvor i tvrda stolica. Grčevi se mogu javiti od 2. nedelje života i trajati ili nekoliko nedelja ili nekoliko meseci, to je individualno.

Ako beba plače između obroka, grči se, napinje se, nervozna je… najverovatnije su u pitanju periodi kada se grčevi jače ispoljavaju. Iako sve deluje kao bezizlazna situacija, grčevi su zapravo nešto sa čim svako dete odrasta i što se može ublažiti kombinacijom primene različitih preporuka.

Toplota ublažava grčeve kod beba

Nekoj bebi prija da leži na stomaku, nekoj da se blago utopli, nekoj da se stavi topla pelena na stomak, a ako ništa ne odgovara onda će joj prijati ako legne na mamu tako da joj je stomak okrenut ka maminom. Na ovaj način sluša šum srca, zvuk koji poznaje, ali i greje stomak pa će sigurno biti mirnija.

Naravno da će pomoći nosanje, to sve bebe vole, ali prijaće im i kupka ili oni mali termofori za bebe, a nekada je dovoljno da im stavite ruku na stomak.

Ne pomaže svaki put sve isto, nekada će i pored svega beba plakati, a nekada će se brže smiriti. Da bi joj bilo lakše, mama mora da jede hranu koja ne nadima, a ako ne doji, onda je potrebna specijalna dohrana za bebe sa grčevima.

Adaptirano mleko

U ponudi postoje različite vrste adaptiranog mleka koje na različite načine utiču na proces varenja pa mogu da značajno olakšaju prolazak kroz fazu grčeva. Adaptirano mleko pored toga što je bogato vitiminima i utiče na jačanje imuniteta bebe, lagano je i za bebin stomak. Za ublažavanje grčeva kod bebe najviše pomažu comfort formule.

Comfort formula je predviđen za rešavanje problema grčeva i zatvora, omekšava stolicu i olakšava varenje. Često se preporučuje od strane lekara. Može se kao dohrana za bebe naći i sa dodatkom probiotika. Takođe može da bude odličana za bolje varenje i smanjenje grčeva kod beba.

Konačnu odluku o vrsti hrane donosi pedijatar, ali se često preporučuje Aptamil koji pravi specijalne mešavine sa idealnom kombinacijom vitamina, minerala i sastojaka za lakše varenje.

Pravilno hranjenje bebe

Čak ni najbolja dohrana poput Aptamila ne može pomoći ako se beba hrani nepravilno, a to znači da flašica uvek mora biti nagnuta da se ne guta vazduh, a cucla takva da beba ima dovoljno jak mlaz, ali ne i previše mleka koje izlazi.

Nakon hranjena važno je da beba podrigne jer tako izbacuje višak vazduha i znak je da će joj obrok bolje prijati.

Uz preporuku pedijatra mogu se uvesti čajevi i kapi za grčeve koji imaju za cilj da se izbaci višak vazduha iz creva što takođe može da pomogne da bebu manje boli stomak.

I tako, dan po dan, proći će i ovaj stresan period grčeva, a organi za varenje će početi da vare i čvrstu hranu.

Grčevi su jedan od prvih izazova sa kojim se susreću roditelji, ali se srećom mogu ublažiti kroz pravilan način hranjenja, hranu koja ima odgovarajuće komponente poput Aptamil dohrane, grejanjem stomaka i sa puno strpljenja i ljubavi tokom perioda nervoze.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar