krvna slika
Foto: Andrew Brookes / ImageSource / Profimedia

Dr Đurić pomaže da protumačite analizu krvne slike.

Bilo koji zdravstveni problem treba rešavati sa stručnjakom i ne treba ništa raditi na svoju ruku. Ipak, vole mnogi da sami tumače, recimo, krvnu sliku nakon urađenih analiza. Zato dr Ivan Đurić za Novu daje korisne smernice, ali uz napomenu da samo lekar može da stvori sveukupnu sliku nakon što pogleda rezultate.

„Analiza krvi je samo deo slagalice koja se zove zdravlje. Za pravilno tumačenje laboratorije i analize krvi su potrebne godine iskustva”, napominje dr Ivan Đurić i dodaje uvek na rezultatu imate opseg normalnih vrednosti koji je referentan za tu laboratoriju.

RBC – to su eritrociti, tj crvena krvna zrnca. Smanjen broj eritrocita govori o anemiji, uvećan broj se može naći kod povećanog broja ćelija krvi npr policitiemije.

HGB – hemoglobin, predstavlja protein krvi koji se nalazi u eritrocitima, a sadrži gvožđe i uloga mu je da prenosi kiseonik iz pluća do tkiva. Niže vrednosti se mogu naći kod anemija, krvarenja i raznih drugih stanja, a povišene recimo kod policitemije.

HCT – hematokrit je udeo eritrocita u ukupnoj zapremini pune krvi. Smanjene vrednosti idu u prilog anemiji, značajno je reći da vrednosti ispod 0,24 predstavljaju vrednosti koje zahtevaju nadoknadu krvi i hitno javljanje lekaru.

MCV – prosečna zapremina eritrocita ( tj koliko su eritrociti veliki ). Rezultati izvan normalnog opsega mogu biti znak anemije ili sindroma hroničnog umora, između ostalih medicinskih stanja.

Pročitajte još:

MCH – predstavlja prosečnu količinu hemoglobina prisutnog u svakoj crvenoj krvnoj ćeliji.

MCHC – prosečna koncetracija hemoglobina po litru krvi.

RDW – predstavlja  distribuciju crvenih krvnih zrnaca,zapravo postojanje više populacija eritrocitnih loza. Nivoi izvan normalnog opsega mogu ukazivati na stanja kao što su anemija, neuhranjenost i bolest jetre, npr. Povećane vrednosti se mogu naći npr. kod žena posle ciklusa.

PLT – trombociti,ćelije u obliku pločica  koje imaju ulogu u zgrušavanju krvi. Smanjen broj ukazuje na mogućnost krvarenja, a povećan broj može da ukazuje na infekciju, kancer, anemiju.

MPV – prosečna zapremina trombocita.

Šta je to leukocitna formula kod analiza krvi?

WBC  (leukociti) –  to su bela krvna zrnca, koja su zadužena za odbranu organizma i njihov ukupan broj se kreće između 4,0-10,0x10na9/l. Njihov broj se povećava kod bakterijskih infekcija (upala pluća, upala grla), raznih drugih zapaljenskih stanja, hematoloških bolesti… Broj opada kod poremećaja koštane srži.

BONUS VIDEO: Dr Bajec: Zašto je letnja obuća opasna po zdravlje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)