ginekološki pregled
Foto: Roman Kosolapov / Alamy / Alamy / Profimedia

Redovni ginekološki pregledi su neizmerno važni jer jedino tako možemo da predupredimo eventualne zdravstvene probleme, koji mogu da budu i fatalni. Šta sve treba da obuhvati godišnji ginekološki pregled, za portal Nova.rs priča ginekološkinja Mima Fazlagić.

Kolposkopija, ultrazvuk i papa test

„Godišnji ginekološki pregedi su svugde isti i sprovode se u svim domovima zdravlja. Taj redovan godišnji pregled treba da obuhvati ultrazvuk, kolposkopiju i papa test. I to je dovoljno“, kaže dr Mima Fazlagić.

Kolposkopija je pregled koji podrazumeva posmatranje grlića materice i vagine pod mikroskopom koji se naziva kolposkop i otkrivanje bilo kakvih sumnjivih promena.

Ginekološkim ultrazvukom lekar gleda organe u maloj karlici i definiše položaj, veličina i građu materice,  jajnika i jajovoda.

Papa test, tj. Papanikolau ili Pap test, služi da bi se proverilo da li postoje kancerozna ili prekancerozna stanja grlića materice. Velika prednost ovog testa je sposobnost da otkrije rak grlića materice u ranijim fazama, što omogućava blagovremeno lečenje.

Ova tri testa u okviru redovnog godišnjeg ginekološkog pregleda treba da se podrazumevaju i jesu prevencija, s tim što, u slučaju da postoji neki problem, taj godišnji pregled se može proširiti dodatni brisevima, kaže ginekološkinja Mima Fazlagić.

Ipak, kako navodi, ovaj paket je generalno dovoljan.

„Ako radite jednom godišnje papa test i ultrazvuk, to već daje jasnu sliku o vašem ginekološkom zdravlju.“

Osim toga, naša sagovornica kaže da postoje prgledi koje je poželjno raditi i van ovih navedenih.

Posle 40. i ultrazvuk dojke

„Ukoliko pacijentkinja ima 40 i više godina, preporučujemo ultzrazvuk dojke. I ako je mlađa, ali ima neki problem, takođe može da radi ultrazvuk dojke jednom godišnje.“

Naravno, po potrebi, ako osetite bilo kakve promene i tegobe, poput promene boje sekreta, peckanja, svraba, promene menstrualnog cilusa, krvarenja van ciklusa, čudnog mirisa, bola i krvarenja tokom seksa, treba i van redovnog pregleda ići ginekologu. Sve te eventualne tegobe nikako ne treba prećutati lekaru.

Pročitajte još:

Redovni ginekološki pregledi mogu da znače život jer se uz pomoć njih na vreme mogu otkriti mnoge bolesti, od raznih infekcija, pa do onih najtežih poput kancera jajnika.

Veliki problem je što se čini da su od početka pandemije preventivni pregledi pali u drugi plan.

S jedne strane, neke žene su usled straha od zaražavanja, a u nadi da će pandemija brzo proći, preglede odlagale. S druge strane, zbog opretećenosti zdravstvenog sistema u mnogim zdravstvenim ustanovama nije bilo moguće uraditi većinu snimanja.

Stekao se utisak da sve drugo, ako nije bilo hitno, može da čeka.

Sada stižu posledice.

Od raka jajnika svakog dana umre jedna žena u Srbiji

Svakog dana u našoj zemlji tri žene obole od karcinoma jajnika, a jedna umre od ove bolesti. U Srbiji imamo oko 800 novih pacijentkinja godišnje, dok se u svetu registruje više od 300.000 novih slučajeva svake godine. Rak jajnika je deseti najučestaliji rak kod žena i peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene.

Danas je sve veći broj pacijentkinja koje dolaze u odmakloj fazi bolesti. Pritom, rani znaci i simptomi raka jajnika su nespecifični, pa se često propuste, zbog čega se bolest uglavnom otkrije u poodmaklom stadijumu, kada su izgledi za izlečenje mali. Stopa petogodišnjeg preživljavanja za IV stadijum karcinoma ovarijuma je niska i iznosi svega 25 odsto.

Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu uticati na razvoj karcinoma jajnika kao što su godine starosti, broj trudnoća, lična istorija raka dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, dugoročna upotreba terapije zamene hormona, gojaznost. Jedan od faktora rizika je i genetska predispozicija.

U svim tim slučajevima redovni ginekološki pregledi mogu da spasu život.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Vakcina Moderna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar