Kovid ambulanta Novi Beograd
Kovid ambulanta Novi Beograd Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Redovan ginekološki pregled je najbolji način očuvanja zdravlja svake žene. To je rečenica koju smo čuli nebrojeno puta, ali taman kada se učinilo da su preventivni pregledi dostigli značajan nivo, stigla je korona. Koliko god da su ginekolozi, posle ukidanja vandrednog stanja, bili najdostupniji lekari specijalisti, žene su uglavnom odlagale redovne preglede. I zbog opretećenosti sistema nije bilo moguće uraditi većinu snimanja. Dolaskom koronavirusa stekao se utisak da su sve druge bolesti nestale, pa su jedino simptomi korone bili signal obavezne posete lekaru. Sve drugo, ako nije bilo hitno, moglo je da čeka. Da ipak nije trebalo tako, svedoče najnoviji podaci o operacijama karcinoma dojke, kojih nikada nije bilo više.

Ginekolozi koji rade u ambulantnim ordinacijama domova zdravlja uglavnom nisu bili angažovani u kovid ambulantama i kovid bolnicama, sem u onima koje su se nalazile u okviru službe, a zbrinjavale su kovid pozitivne trudnice i porodilje. Najredovnije u posetama ginekologu su bile trudnice i žene sa većim ginekološkim problemima.

„Rad u ovom periodu je bio znatno kompleksniji nego inače. Preventivni pregledi su se mogli obavljati sve vreme, ipak sa smanjenim brojem izvršilaca, jer mi u našoj službi godinama imamo smanjen broj ginekologa. Prošle godine, sa pojavom koronavirusa pa sve do kraja godine, veliki broj žene je zaista odlagao posetu ginekologu, bez obzira da li je bilo vreme za redovan pregled ili zbog pojave nekih blažih tegoba koje su zanemarivale. Ove godine je već znatno veći broj žena koje se javljaju i zaista najčešće kažu kako se ranije nisu javile zbog korone, veliki je broj njih koje se vraćaju u redovne kontrole“, kaže za portal Nova.rs načelnica Službe za zaštitu zdravlja žena Doma zdravlja Užice, ginekolog dr Ana Mijatović Ristović.

Pročitajte još:

Skrining na karcinom dojke je zdravstvena usluga koju je koronavirus zaustavio, ne zbog ambulantnih pregleda već zbog preopterećenosti radiologa u bolnicama koji su ponajviše bili angažovani na kovid odeljenjima. Mamografije su rađene samo u hitnim slučajevima.

„Taj način pregleda nije bilo moguće organizovati, preglede da, ali dodatne analize i preglede druge vrste u koje je uključena i sekundarna zdravstvena zaštita, uglavnom nisu bili dostupni i delom još uvek trpe. Najveći problem je bio u slučaju pacijentkinja sa problemima dojki, ali i što se tiče ginekoloških problema, odlaže se sve što nije hitno za intervenciju, zbog epidemiološke situacije. Hitne operacije su rađene, ali je veliki broj onih koje su odložene“, dodaje dr Mijatović Ristović.

Doktorka ističe značaj svesti svake žene pojedinačno o njenom zdravlju, jer ako toga nema, sve drugo ne može mnogo pomoći. Briga o zdravlju je obaveza svakog pojedinca a zdrav život je prva i osnovna stvar očuvanja zdravlja. Zdrava ishrana, bez alkohola, duvana i opijata je preduslov jer znatno veći broj žena koje imaju karcinom materice ili dojki su pušači kod kojih je imunitet uvek oslabljen. Redovne kontrole su takođe pripadaju stilu zdravog života.

„Svaka žena od 18. godina života ili od stupanja u seksualne odnose, jedanput godišnje treba da dođe na ginekološki kontrolni pregleda a najkasnije jednom u tri godine. To je savet ginekologa koji nema razlike za starosnu dob žene već je to preporuka za ceo život. Rizičnije grupe su svakako žene kod kojih je ranije dokazana HPV infekcija, a on u najčešćem broju slučajeva dovodi do karcinoma grlića materice. To su i žene koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu na karcinom jajnika i njihove kontrole moraju biti češće“, ističe doktorka.

Poseta ginekologu nije jedini specijalistički pregled čiju redovnost je poremetio koronavirus. Ipak, kako kaže naša sagovornica, generalno smo na dobrom putu jer je probuđena svest o značaju očuvanja zdravlja. To se ne može zaključiti poređenjem iz godine u godinu, ali ako se odnos i briga o zdravlju žena danas uporedi sa periodom od pre 15 godina, onda su rezultati itekako ohrabrujući. Jedan broj pacijentkinja, po njenim rečina, dolezi redovno na svaku preporučenu kontrolu a sa druge strane su one koji uopšte ne dolaze. Veliki pomak bi bio kada bi pacijentkinje iz druge grupe, ginekologa posetile bar jednom u tri godine.

Problem sa kojim se susreću ginekolozi u ambulantama je neodgovornost pacijentkinja koje se ne pojavljuju na zakazanim pregledima. Na taj način se uvećava vreme čekanja drugih pacijentkinja što nije potrebno, jer ukoliko su sprečene da se pojave kod ginekologa u zakazanom terminu, važno je da obaveste giinekološku službu o tome kako bi se termin ustupio drugoj pacijentkinji koja čeka na pregled.

Ono što je najvažnije jeste da žene treba da znaju da se odlazak kod ginekologa ne odlaže i da se ne čeka da nešto prođe, bila to korona ili kakvo drugo opravdanje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram