voda
foto: Henry Arden / ImageSource / Profimedia

Povećava se rizik za smrtonosnu bolest.

Naučnici pozivaju ljude da uzimaju šest do osam čaša vode svaki dan kako bi sprečili rizik od zatajenja srca.

Zatajenje srca, tj. Ssrčana insuficijencija nastaje kada srce nije u stanju da pravilno pumpa krv po telu, obično zato što je postalo slabo ili ukočeno.

To je dugotrajno stanje koje se obično pogoršava tokom vremena.

„Slično smanjenju unosa soli, konzumiranje dovoljno vode i hidratacija su načini da podržimo naše srce i mogu pomoći u smanjenju dugoročnih rizika od srčanih bolesti“, rekla je dr Natalija Dmitrijeva, vodeća autorka nove studije.

Dr Dmitrijeva, istraživačica na Američkom nacionalnom institutu za zdravlje, predvodila je tim koji je proučavao skoro 12.000 odraslih Amerikanaca.

Bili su starosti između 45 i 66 godina i imali su zdravstvene kartone od 25 godina.

Na početku studije nisu imali zatajenje srca, dijabetes ili gojaznost. Oko 1.366 (11,56 odsto) kasnije je razvilo srčanu insuficijenciju, koja je češća s godinama.

Tim je procenio nivoe natrijuma u krvi, koji se povećavaju kada je nivo tečnosti nizak.

Normalan raspon natrijuma u serumu je između 135 i 146 miliekvivalenata po litru (mEq/L). Ali oni sa nivoom od oko 143 mEq/L u srednjim godinama imali su 39 odsto povećan rizik od srčane insuficijencije u poređenju sa onima sa nižim nivoima.

Za svaki porast natrijuma u serumu za 1 mEq/L od normalnog raspona šanse za dijagnozu su porasle za pet odsto.

Podaci su takođe pokazali da su stariji od 70 godina sa nivoom natrijuma od 143 mEq/L imali 62 odsto veći rizik da razviju hipertrofiju leve komore – zadebljanje srca.

Rani nalazi ukazuju na to da hidratacija može pomoći u sprečavanju ili usporavanju napredovanja promena u srcu koje mogu dovesti do zatajenja.

Tečnost – bilo da je u pitanju voda ili čaj – neophodna je za niz telesnih funkcija, uključujući pomoć srcu da efikasno pumpa krv. Održavanje hidratacije ključno je za podržavanje funkcije krvnih sudova, a time i cirkulacije.

Istraživači su preporučili dnevni unos tečnosti od šest od osam čaša za žene i osam do 12 čaša za muškarce, piše klix.ba.

***

Bonus video: Siva pustinjska oaza za lečenje raznih bolesti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar