kafa
Foto: Vlad Dmytrenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Novi dokazi pokazuju da konzumiranje dve do tri šoljice kafe u toku dana nudi zdravstvene prednosti.

To je zaključak tri studije koje će biti predstavljene na godišnjoj naučnoj sednici Američkog udruženja kardiologa sledećeg meseca.

„Budući da kafa može da ubrza otkucaje srca, neki se ljudi brinu da bi njeno ispijanje moglo da izazove ili pogorša određene srčane probleme“, rekao je dr Peter Kistler, autor i voditelj istraživanja iz Instituta za srce „Alfred and Baker Heart“ u Melburnu.

Pročitajte još:

On je dodao da njihovi podaci ukazuju na to da kafa može da bude deo zdrave ishrane osoba sa i bez srčanih bolesti.

„Utvrdili smo da ispijenje kafe ima neutralan efekat“, rekao je dr Kistler.

Dve do tri šoljice dnevno

Nalazi se zasnivaju na podacima oko pola miliona ljudi iz britanske medicinske baze podataka koji su grupisani prema tome koliko kafe piju svaki dan, a zatim su praćeni deset godina.

„Studija je bila opsežna. Oni koji su popili dvie do tri šoljice kafe u danu na kraju su imali manje srčanih problema, ali i manje šanse od smrti tokom tog desetogodišnjeg perioda“, komentarisao je za Today dr Džon Tores, a prenosi N1.

Istraživače je zanimalo da li mogu zdravi ljudi koji piju kafu da razviju srčane bolesti ili moždani udar tokom deset godina, kao da li su oni kojima je već dijagnostikovana srčana bolest pod većim rizikom od smrti tokom 10 godina i da li ima uticaja ako neko pije instant ili mlevenu, odnosno kofeinsku kafu ili onu bez kofeina.

Najveća korist od ispijanja dve do tri šoljice kafe dnevno zabeležena je kod zdravih ljudi. Oni imaju 10 do 15 dosto manji rizik od razvoja bolesti srca, srčanog zastoja, problema sa srčanim ritmom ili prerane smrti.

Ali rizik od moždanog udara ili smrti prouzrokovane srčanim udarom bio je najmanji kod ljudima koji su pili jednu šoljicu kafe dnevno.

Za ljude koji su već imali problema sa srcem, ispijanje dve do tri šoljice dnevno bilo je povezano sa manjim izgledima za umiranje u poređenju sa onima koji ne piju kafu.

Osobe s fibrilacijom atrija koje su pile jednu šoljicu kafe dnevno imale su gotovo 20 odsto manje šanse da umru od onih koji ne piju kafu.

Sa kofeinom ili bez kofeina?

Kada je u pitanju mlevena ili instant kafa, kafa sa kofeinom ili bez kofeina, istraživači su otkrili niže stope smrtnosti za sve vrste kafe. I ovde su se dve do tri šoljice dnevno činile čarobnim brojem.

Međutim, kafa bez kofeina nije imala zaštitne efekte kada je u pitanju aritmija, ali je smanjila kardiovaskularne bolesti, osim srčanog zastoja.

Zrna kafe imaju više od 100 biološki aktivnih jedinjenja – flavonoida koji mogu da poboljšaju vaše zdravlje.

Oni mogu da pomognu u smanjenju upala, poboljšanju osetljivosti na insulin, mogu da podstaknu metabolizam, inhibiraju crevnu apsorpciju masti i blokiraju receptore za koje se zna da su uključeni u abnormalne srčane ritmove.

Prethodne studije već su otkrile da kafa može da bude deo zdravog načina života, kao što može da smanji rizik od bolesti jetre, moždanog udara i demencije.

„Ljudi koji sada ne piju kafu ne bi ni trebalo da počinju samo zbog ove studije“, zaključio je dr Tores.

BONUS VIDEO: Namirnice koje se ne kvare

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar