Foto: Nina Firsova / Alamy / Alamy / Profimedia

Umerenost je najvažnija.

Proteini su bitan deo zdrave pishrane. Pomažu u izgradnji i obnovi mišića, organa i kostiju. Visokoproteinska dijeta takođe se pokazala korisnom za smanjenje masnoće, gubitak težine, lakše postizanje i zadržavanje sitosti i izgradnju i održavanje mišićne mase.

Pročitajte još:

Međutim, visokoproteinske dijete takođe su povezane s nekoliko rizika koje je važno razumeti. Stručnjaci ne preporučuju prekoračenje preporučene dnevne količine, piše Klix.

Kada izračunavate koliko ukupnih proteina trenutno jedete ili biste trebali jesti, uzmite u obzir proteine iz svoje ishrane, ali nemojte zanemariti i one iz suplemenata koje uzimate.

Konzumacija velikih količina bilo koje hranjive tvari tokom dugog vremenskog razdoblja obično nosi svojstvene rizike, a tako je i s proteinima. Prema istraživanju, prekomerna konzumacija može dovesti do povećanog rizika od određenih zdravstvenih komplikacija.

Dobivanje na težini

Visokoproteinske dijete mogu poticati gubitak težine, ali ova vrsta gubitka težine može biti samo kratkoročna. Višak konzumiranih proteina obično se skladišti kao mast, dok se višak aminokiselina izlučuje. To s vremenom može dovesti do debljanja, naročito ako unosite previše kalorija povećanjem unosa proteina.

Studija iz 2016. godine otkrila je da je povećanje telesne težine značajno povezano s dijetama u kojima su proteini zamenjivali ugljene hidrate, ali ne i kada su zamenjivali masti.

Tortilje sa piletinom Foto:Shutterstock

Loš dah

Konzumiranje velikih količina proteina može dovesti do lošeg zadaha, naročito ako ograničite unosenih hidrata. Četkanjem zubi i upotrebom zubnog konca nećete se rešiti lošeg zadaha. Najbolje da povećate unos vode, češće perete zube i žvačete žvakaću gumu kako biste ublažili deo ovog učinka.

Zatvor

44 posto učesnika jedne studije na tu temu prijavilo je da pati od zatvora. Visokoproteinske dijete koje ograničavaju unos ugljenih hidrata obično sadrže malo vlakana. Povećanje unosa vode i vlakana može sprečiti zatvor.

Proliv

Konzumiranje previše mlečnih proizvoda ili prerađene hrane, zajedno s nedostatkom vlakana, može uzrokovati proliv. Ovo je naročito moguće ako ste intolerantni na laktozu ili konzumirate izvore proteina kao što su pržene proteinima bogate namirnice, poput crvenog mesa, ribe ili peradi.

Foto: Shutterstock

Oštećenje bubrega

Iako nijedna veća studija ne povezuje visok unos proteina s oštećenjem bubrega kod zdravih osoba, višak proteina može prouzročiti oštećenje kod ljudi s već postojećom bolešću bubrega. To se događa zbog viška kiseonika koji se nalazi u aminokiselinama od kojih su proteini sastavljeni. Oštećeni bubrezi moraju više raditi kako bi se rešili viška i otpadnih proizvoda koji nastaju probavom proteina.

Nedostatak kalcijuma

Prehrana bogata proteinima i mesom može uzrokovati gubitak kalcijuma iz tiela. To je ponekad povezano s osteoporozom i lošim zdravljem kostiju. Pregled studija iz 2013. godine otkrio je povezanost između konzumacije velikih količina proteina i lošeg zdravlja kostiju. Međutim, još jedna recenzija iz 2013. godine utvrdila je da je učinak proteina na zdravlje kostiju neuverljiv. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se proširili i zaključili ovi nalazi.

Kada posetiti lekara

Važno je da uzmete u obzir rizike prije nego što započnete s visokoproteinskom dijetom kako biste utvrdili je li prikladna za vas ili ne. Uvek razgovarajte sa svojim lekarom pri nego što započnete bilo kakvu novu dijetu, naročito ako imate bilo kakve zdravstvene probleme.

Vaš lekar i dijetetičar mogu vam pomoći odvagnuti prednosti i mane visokoproteinske dijete na temelju vaših individualnih potreba.

***
BONUS VIDEO: Šta je to intuitivna ishrana? – gosti Ana Gifing i Tanja Mraović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)